NOVO MJESTO

Od focaccie i kruha, do babke i sendviča, evo što se sve nudi u novootvorenonom Noel Bread & Deliju

FOTO: Aleksandar Selak

Nalazi se tik do restorana, u Ulici popa Dukljanina 1

Prvi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom, Noel, upravo je dobio svoju craft pekarnicu. Noel Bread & Deli smjestio se tik uz restoran, u Ulici popa Dukljanina, a sudeći prema gužvi koju smo ondje zatekli dan nakon otvaranja, zaključili smo kako strast Zagrepčana prema kvalitetnim pekarskim proizvodima i dalje ne jenjava. U sat vremena, koliko smo ondje proveli ne bi li od cijelog tima doznali što više informacija, red ispred ulaza bio je formiran gotovo cijelo vrijeme. A za to, uvjerili smo se iz prve ruke, postoji i niz dobrih razloga. Ovo, naime, nije još jedna zbilja dobra craft pekarnica, već mjesto na kojem možete puno širi asortiman od sourdough kruha, peciva ili pizze. Kako smo doznali, Nikša Mandić iz Noelovog tima zadužen je za pekarske proizvode, chef restorana Bruno Vokal za slastice, dok iskusni barmen Karlo Ferenčak spravlja nekoliko vrsta bezalkoholnih napitaka.

Bogata slanih i slatkih proizvoda, kao posebno osmišljenih bezalkoholnih pića

Aleksandar Selak

Pregledavajući ponudu, zadovoljno smo zaključili kako su cijene, s obzirom na reputaciju tima koji stoji iza projekta, vrlo korektne. Ondje ćete tako pronaći nekoliko vrsta kruhova (pšenični, pšenični sa sjemenkama, kukuruzni, kruh od pira, raženi kruh, baguet), čije se cijene kreću od 10 do 36 kuna (ova se cijena odnosi samo na jedan, raženi kruh od kilograma), ciabattu po 7,50 kuna, focacciu za 14 kuna, kao i fino mliječno pecivo po cijeni od 6 kuna čiji će vas miris u trenu vratiti u neke bezbrižnije dane djetinjstva. Nude još i sendviče; šunka/sir s krastavcima, sirom i vrhnjem (26 kuna) te onaj s mortadelom, pestom od rikole i pinjolima za 30 kuna. Savjetujemo da kušate i pizzu Margueritu od sourdough tijesta (18 kuna), a u slučaju da vas više zanimaju slatki proizvodi, izbora ima napretek.

Aleksandar Selak

Možete tako birati između dvije vrste babke, čokoladne (150 kuna za kilogram) i one s bademima i cimetom (150 kuna za kilogram), čokoladnog muffina (14 kuna), cookijea od čokolade i tahinija (12 kuna), baskijskog cheesecakea kojim se posebno ponose (22 kune), kao i prigodne pince po cijeni od 75 kuna. A kad smo kod uskršnjih delicija, vrijedi spomenuti da ovdje možete nabaviti i Noelov uskršnji slatki paket, koji se sastoji od pince, babke od badema i cimeta, Noel džema, cookieja te kombuche i cold brewcoffeja. Uz dva spomenuta napitka, u standardnoj ponudi nude se i kave, kao i zanimljive hladne infuzije čaja; Matchai in kukicha, Oolong Bergamot i Oolong Peach po 15 kuna. U vrlo vjerojatnom slučaju da nakon čitanja ovog teksta ondje poželite otići i sami, a ne znate s kojim od silnih nabrojanih proizvoda krenuti, ne brinite. Na kratko smo uspjeli uloviti Nikšu Mandića i zamoliti da nam osobno da preporuke proizvoda s kojima bi bilo dobro krenuti.

Što prvo probati?

Nikša Mandić
Aleksandar Selak

“Predlažem da se krene s običnim sourdough kruhom, to je uvijek dobar početak. Moj osobni favorit je focaccia, tako da nju uvijek mogu izdvojiti. Jako smo zadovoljni i s tim kako nam je ispala pizza, mislim da bi i to ljudima moglo biti zanimljivo kao nešto malo drugačije. Ali, generalno, sve je ukusno, teško je izdvojiti samo nekoliko proizvoda”, odgovara nam s osmijehom. No, osim navedenog, spominje još i kruh Koji Pir, koji će se, zbog izrazito složenog procesa pripreme, u ponudi naći tek otprilike jednom tjedno. “Pir fermentiram s japanskim koji gljivicama, sve skupa zamiješam u tijesto i tako se peče. Fermentacija traje tri dana, a okus je vrlo specifičan i teško ga je opisati, ali meni se jako sviđa”, pojašnjava nam.

Drugim riječima, ako se zateknete ondje, a ovaj kruh bude dostupan, svakako ga nemojte propustiti kušati. Isto tako, doznali smo da će ova delikatesna trgovina svakog tjedna upotpunjavati svoju ponudu novim proizvodima na bazi visokokvalitetnih sezonskih namirnica, zbog čega je također vrijedi redovito posjećivati. Noel Bread & Deli kroz tjedan radi od 7 do 18 sati, a subotom od 8 do 15 sati.

Karlo Ferenčak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak