Ova slasna torta od šumskog voća uopće se ne peče. Lorena Mihelčić dala nam je jako fora recept
Na blogu Daj kolačić pronašle smo recept za sirovu vegansku tortu koja izgleda neodoljivo
Želite li se okušati u pripremi laganih ljetnih slastica, koje vam nikad neće teško pasti na želudac, donosimo vam jedan jako zanimljivi prijedlog. Lorena Mihelčić, koja se krije iza bloga Daj kolačić, s nama je podijelila jednostavni recept za sirovu vegansku tortu od šumskog voća. Izgleda neodoljivo, a sama vam priprema neće oduzeti previše vremena. Sve detalje donosimo u nastavku.
Sirova veganska torta od šumskog voća
Što trebamo?
Podloga
40 g sušenih otkoštenih datulja
45 g blanširanih oljuštenih badema
35 g pečenih oljuštenih lješnjaka
15 g lješnjak brašna
1 žlica rastopljenog kokosovog ulja
prstohvat soli
cejlonski cimet po želji
Krema
200 g organskih indijskih oraščića
180 g pirea od šumskog voća
40 g agavinog sirupa (meda ili javorovog sirupa)
20 g kokosovog ulja
35 g kakao maslaca
100 ml bademovog vrhnja
naribana korica pola limuna
žličica soka od limuna
mahuna vanilije po želji
Kako pripremamo?
Podloga
Datulje namočimo oko 10 minuta u vrućoj vodi da omekšaju. Od ukupne količine orašida odvojimo 10 g lješnjaka ili badema koje ćemo krupnije nasjeckati i na kraju umiješati u smjesu za podlogu. Ostale oraščiće sameljemo u blenderu, pa dodamo sol, kokosovo ulje i cimet ako želimo. Sjedinimo, pa stavimo namočene datulje i dobro izblendamo dok ne dobijemo čvrstu smjesu koja zadržava oblik kada ju pritisnemo rukama. Ako vam je premokra, dodajte još malo lješnjak brašna da dobijete savršenu teksturu.
Podlogu utisnemo u kalup i poravnamo s dnom žlice ili rukama da dobijemo ravnomjernu površinu. Ostavimo u frižideru ili zamrzivaču da se stisne dok radimo kremu.
Krema
Ako nemate gotov pire od šumskog voća, jednostavno ga možete napraviti na način da 200 g svježeg ili zaleđenog voća prokuhate s 30 ml vode skoro do teksture džema. Potom dobro propasirate kroz sito da se riješite koštica, a čisti pire dodate u kremu.
Namočene indijske oraščiće i sve ostale sastojke stavimo u blender i jednostavno meljemo dok ne dobijemo svilenkastu i glatku teksturu. Probajte da vidite nedostaje li vam štogod; ako volite slađe, dodajte još meda ili stevije. Gotovu kremu izlijemo preko ohlađene podloge, zagladimo i stavimo hladiti minimalno osam sati.
Dodatno
Ohlađenu tortu ukrasimo svježim bobičastim voćem i poslužimo. Lako se i pravilno reže, što rezultira urednim šnitama. Što se kombinacija okusa tiče, opcija je još i krema od maline, a u podlozi dodatak nezaslađenog tamnog kakaa. Također, krema može biti dvobojna na način da polovicu osnovne kreme odvojite i prelijete preko podloge, a u drugi dio dodate voće ili kakao i prelijete preko prve kreme. Svakako je bitno slojeve između lediti kako bi imali lijepi presjek.