Posjetili smo YEZI, novi restoran azijske hrane u Amruševoj. Specijalizirao se za ponudu dim suma
Nalazi se u sklopu novootvorenog art'otela
Na adresi Amruševa 4, u prostoru bivšeg restorana Time, ovih se dana ponovno kuha azijska hrana – i to bez street food predznaka koji se ovih dana čini gotovo neizbježnim. Ondje se u sklopu novootvorenog art’otela smjestio YEZI, restoran panazijske kuhinje; inspiriran je tradicionalnim azijskim stilom uživanja u hrani, piću i druženju. Glavni izvršni chef restorana je Dino Knežević, koji je karijeru gradio po fine dining restoranima talijanske i francuske kuhinje, a koji je ovaj projekt vidio kao odličnu priliku da se okuša u nečemu drugačijem. Uhvatili smo ga na izlasku iz kuhinje i kratko popričali o konceptu za koji nas, unatoč inflaciji azijskih restorana u Zagrebu, uvjerava da je posve originalan.
“Naš je glavni adut dim sum sekcija. Tijesto za dumplinge radimo sami u našoj kuhinji, kao i sva punjenja. Kad smo slagali meni, vodili smo se upravo time da budemo drugačiji od svih drugih, da se istaknemo. Osim toga, naša je posebnost i da što je sva hrana namijenjena da se dijeli. Želimo da se gosti ovdje lijepo druže i maksimalno opuste”, priča Knežević. Kroz kreiranje dim sum jela, doznajemo, tim iz kuhinje vodio je , Tom Tian Hau Low, jedan od najiskusnijih europskih dim sum kuhara, koji je zanat brusio u Hong Kongu i Tajvanu.
Uz dim sum (pojam koji inače podrazumijeva veći broj malih jela, često dumplinga), jelovnik donosi niz prepoznatljivih panazijskih jela, poput sashimija salata, jela iz woka i jela sa žara i iz pećnice inspiriranih azijskom gastronomijom, koja dolaze u, odmah smo morali primijetiti, prilično efektnom postavu stola. Za naš smo prvi posjet odabrali od svega pomalo; kozice s umakom od wasabija (14 eura), tartar od tune (16 eura), grilanu tunu na salatu (14 eura), ražnjiće od flank steaka (10 eura) i tofua s miso đumbirom (5 eura), čileanskog brancina s crnim grahom (35 eura) i, naravno nekoliko dim sum opcija. Chef je posebno preporučio dim sum s kozicama i azijskim gljivama (14 eura) za koji kaže da ga je posebno teško pripremiti (prvo se prži pa onda pari), a kušali smo još i dumpling s mesom kozica obojen crnilom od sipe (10 eura) te tzv. rainbow dumplings s brancinom (12 eura).
Sve što smo kušali bilo je ukusno, a okusi (ni teksture) nas doista nisu podsjećali ni na koje druge koje smo probali u Zagrebu. Neka su jela, poput dim sum Pijane piletine zaista dosta odvažna u okusima, dok su druga, poput spomenutog brancina u isto vrijeme i konvencionalno ukusna i originalna. Posebna pohvala, očekivano, ide teksturi tijesta za dumplinge kojoj ne možemo prigovoriti baš ništa.
Za kraj, iz vitrine ćete moći birati između nekoliko vrsta kremastih kolača, a moramo spomenuti i vrlo atraktivnu ponudu bara; nude autorske (inspirirani su Japanom i Kinom) i klasične koktele, 200 vrsta alkoholnih pića, domaće ledene čajeve i uopće selekciju od 21 čaja iz Japana, Kine i Tajvana. Serviraju se u posebnim ćupićima i pažljivo pripremaju s tri preljeva vode kako bi se postigao maksimum okusa, a za cijenu od dvadesetak eura možete uživati i u japanskom ceremonijalnom čaju koji Japanci piju u posebnim prilikama. Svaki od tih čajeva, doznali smo, kipi na drugačijoj temperaturi, od 60 do 100 stupnjeva.
YEZI restoran i bar je otvoren od ponedjeljka do nedjelje od 12 do 23 sata, svoje mjesto možete rezervirati online i na +3851 6001 717, a spomenut ćemo još samo da smo čuli da je vikendom navečer, uz nastupe DJ-eva, atmosfera uvijek još malo bolja.