Gastro hit

Priprema hrane za njih je umjetnost s daškom minimalizma. Evo zašto Hrvati obožavaju japansku kuhinju

Sklad u okusu Japanci postižu različitim tehnikama i korištenjem vrhunskih namirnica

FOTO: Hotel Lone

Morski plodovi, riba, alge, povrće i riža – ključni su sastojci japanske kuhinje, svojevrsnog sinonima za svježinu, jednostavnost i balans okusa u gastronomiji koji Hrvati jednostavno obožavaju. Bogata gastronomska tradicija ove dalekoistočne zemlje razvijala se stoljećima, uvjetovana brojnim faktorima, ponajviše utjecajem međunarodne trgovine i migracijama stanovništva. Ipak, japanska je kuhinja kroz stoljeća zadržala svoju prepoznatljivost zbog pažljivo odabranih sezonskih namirnica, ali i preciznosti u tehnikama pripreme jela. No, osim punine okusa i svježine namirnica, ovu gastronomiju karakterizira i prepoznatljiv estetski pristup.

Ne morate potegnuti na Daleki istok kako biste okusili Japan na tanjuru Hotel Lone

Naime, japanski su chefovi oduvijek posebno pazili na način aranžiranja tanjura, a sve to kako bi cjelokupno jelo osvojilo i nepce i gladne oči. Ova umjetnost prezentacije hrane, poznata kao “kaiseki”, inspirirala je svijet svojom jednostavnom, ali prije svega elegantnom estetikom. Upravo se na ovaj način japanska kuhinja ponajviše razlikuje od kuhinja susjednih zemalja, koje su također imale utjecaja na gastronomiju Zemlje Izlazećeg Sunca. Ipak, Japan je često, za razliku od primjerice kineske gastronomije, na strani minimalizma kada je riječ o kulinarstvu. Neovisno o tome jesu li pojedine namirnice sirove, pečene ili kuhane, u ovoj će se kuhinji koristiti minimalan dodatak intenzivnih začina.

Koriste posebne začine

Kada je riječ o kuhinji, Japan je na strani minimalizma Hotel Lone

Sklad u okusu postižu brojnim tehnikama i korištenjem vrhunskih namirnica, a okus poboljšavaju nekolicinom ključnih sastojaka, poput sojinog umaka, algi ili miso paste. Riječ je o tradicionalnoj gustoj sojinoj pasti proizvedenoj fermentacijom zrna soje sa soli, a ponekad i uz dodatak ječma ili riže. Često se koristi kao baza za umake, juhe, ali i marinade, a upravo se fermentacijom dobiva karakteristična punina okusa. Dodatan plus ovog začina je činjenica da obiluje probioticima, odnosno zdravim bakterijama, kao i enzimima koji pridonose zdravlju probavnog sustava.

Izvanredna raznolikost japanskih jela zadovoljava različite ukuse i preferencije. Pritom se japanska kuhinja neprestano razvija i prilagođava, što dovodi do raznolikosti i bogatstva ponude. Od svježih sushi rolica, sashimija, inarija ili norimakija, pa sve do toplog ramena ili različitih tempura, u ovoj gastronomiji baš svatko može pronaći nešto po svome ukusu. Dodatno, tehnike koje koriste Japanci preuzeli su brojni chefovi diljem svijeta.

Restoran Tekka by Lone oduševljava ponudom Hotel Lone

Danas ih ima na stotine, no većina se može preraspodijeliti u jednu od sljedećih kategorija: niru – koja se odnosi na pirjanje u tekućini, yaku – kuhanje direktno ili indirektno na plamenu, musu – kuhanje na pari te ageru – prženje u dubokom ulju. No, ne morate potegnuti na Daleki istok kako biste okusili Japan na tanjuru. Naime, ovu kulinarsku avanturu moguće je pronaći na manje od tri sata vožnje od Zagreba, i to u neobičnoj kombinaciji s autohtonim namirnicama Istre. Restoran Tekka by Lone u Rovinju spaja okuse Dalekog istoka s istarskim namirnicama.

Obožavamo Rovinj u predsezoni

Rovinj je jedan od najposjećenijih gradova Europe Hotel Lone

Svako se jelo priprema od najsvježijih namirnica tradicionalnim tehnikama vrhunskih chefova. Uz sushi, sashimi i nigiri, koji su neizostavan dio jelovnika svih japanskih restorana, Tekka by Lone nudi inovativna jela koja kombiniraju istarske namirnice i japansku tehniku pripreme hrane. Ne propustite tartar od bijele ribe i školjke, pattani s tunom i šparogama, sake buri s lososom i cikorijom, nigiri s mariniranim ježincem i brojna druga jela. Pri tome, za sve one koji paze na prehranu ili izbjegavaju određene namirnice, vrhunsko osoblje Hotela Lone, koji je inače u sklopu Maistra Hospitality Groupe, maksimalno će se prilagoditi. Potrebno je samo javiti svoje prehrambene navike, a njihovi će nutricionisti složiti individualizirani meni.

U Hotelu Lone pripremili su posebne pogodnosti Hotel Lone

Idealno vrijeme za posjetiti ovu ultimativnu destinaciju za odmor praktički je bilo kada, no mi ipak biramo vrijeme kada grad još uvijek nije preplavljen turistima. Ovaj hotel u istarskom dragulju, koji brojni turisti diljem svijeta biraju kao omiljeno odredište, otvoren je cijele godine tako da u vrhunskoj hrani možete uživati već sada. No, hotel Lone pripremio je i brojne druge pogodnosti. Naime, u suradnji s Mastercardom omogućuju vam da sudjelujete u uzbudljivoj ribolovnoj avanturi i uživate u dvodnevnom boravku za dvoje.

Tako možete uživati u modernom mediteranskom ugođaju ovog luksuznog objekta s profinjenim interijerom i zadivljujućim pogledom na park šumu i Jadransko more duž hrvatske obale, posebno uz vrhunski doručak. Drugog dana, kreće se u nezaboravni poludnevni izlet s iskusnim ribarom i lokalnim vodičem na tradicionalnom brodu Vento. Uz učenje o umijeću ribolova, posjetitelji mogu kušati vrhunsko vino i peći svježe ulovljenu ribu začinjenu osvježavajućim citrusima i aromatičnim biljem. Ako baš vi želite doživjeti posebno iskustvo i uživati u ekskluzivnim pogodnostima koje imaju samo korisnici Mastercard kartica, posjetite stranicu priceless.com.


Sadržaj je nastao u suradnji s Maistra Hospitality Groupom.