Gastro vodič

Pronašli smo možda najbolje germknedle na Adventu. Ova s pastom od pistacija je top

Nude ukupno 10 okusa, uključujući onaj pite od jabuke, čupavaca i medenjaka

FOTO: Aleksandar Selak

Nekoliko dana bez (ozbiljnijih) padalina odlučili smo iskoristiti za nastavak obilaska adventskih kućica. Kroz protekle smo tjedne kušali sve od fantastičnih veganskih sarmica do bunceka s kiselim zeljem u sendviču, a lokacije koje smo najčešće posjećivali bile su Fuliranje na Strossmayerovom trgu i Fooling Around by Fuliranje na terasi Hotela Esplanade. Moramo priznati da smo, poučeni iskustvom prethodnih godina, vrlo slabo zalazili na kućice smještene u neposrednoj blizini Trga bana Josipa Jelčića. Bili smo uvjereni da ondje nećemo naći ništa pretjerano zanimljivo u gastronomskom smislu, ali prevarili smo se. Za kućicu Germica, smještenu u Gajevoj ulici između Hotela Dubrovnik i optike Ghetaldus, u posljednje smo vrijeme čuli nekoliko preporuka i odlučili je posjetiti.

Germknödel Mozart (57 kuna) Aleksandar Selak

U ponudi imaju čak 10 vrsta različitih germknedli; uz onu klasičnu, nude još Nutellu, Austrian (poput klasične, ali s dodatkom maslaca), Snickers, Mozart, Apple Pie, Čupavac, Crumble (klasična s dodatkom pumpkin spicea), Christmas (vanilija, malina, suho voće) i Medenjak. Za prvi smo posjet odabrali germknedle prema preporuci djelatnika. Prva je na redu bila Mozart, s nougatom, umakom od vanilije, pistacijom i Nutellom, s posipom od lješnjaka i pistacija. Cijena ove slastice iznosi visokih 57 kuna, ali u obranu cijene moramo reći da se u sastojcima nalazi stopostotna pasta od pistacija, čija se cijena kreće oko 400 kuna za kilogram. Nema, dakle, one umjetne, snažne arome pistacija, a ukupni je dojam, unatoč onom što biste mogli pomisliti na prvi pogled, da zbilja nije preslatka.

Germknödel Apple Pie (50 kuna) Aleksandar Selak

Kušali smo još i Apple Pie germknedlu, s pečenim jabukama, umakom od vanilije, cimetom i crumbleom, kao i Medenjak s vanilijom i gingerbread začinima. Oba su, baš kao i Mozart, već na oko vrlo primamljiva. Porcije su obilne, okusi lijepo funkcioniraju i zapravo ne znamo što bismo više od slatkog comfort obroka uopće mogli tražiti. Mala zamjerka ide tek na gustoću umaka od Apple pie germknedle koji je bio previše rijedak. Samo tijesto je dobre teksture; nije savršeno poput onog s prirodnim kvascem kakvo smo kušali na kućici Boogie Lab na Fuliranju, ali bogati nadjev i dodaci to itekako kompenziraju. Ako već planirate unijeti koju tisuću kalorija u jednom obroku, pobrinite se da vrijedi i svratite do Germice.

Germknödel Medenjak (50 kuna) Aleksandar Selak
Kućica Germica u Gajevoj