FOTO: Saša Ćetković

Tofu ražnjići, salata s grilanim kozicama i još četiri recepta idealna za druženje s ekipom

Oduševit će sve generacije i ljubitelje različitih tipova prehrane

Gastro ideje

Tofu ražnjići, salata s grilanim kozicama i još četiri recepta idealna za druženje s ekipom

Oduševit će sve generacije i ljubitelje različitih tipova prehrane

FOTO: Saša Ćetković

Sunce i vedro nebo, dekica na travi, vrtni namještaj u hladovini ispod drveta, nasmijana lica prijatelja i obitelji – proljetni i ljetni dani oduvijek su stvoreni za druženja na otvorenom. Iako je za upotpuniti ugođaj ponekad dovoljna i šalica mirisne kave ili čaša osvježavajućeg napitka, ipak volimo kada u sve unesemo konkretniji tvist pa druženje začinimo s primamljivim gastro novitetima zbog kojih ekipa postaje još sretnija, a druženje ugodnije. Budući da okupljanje vani na prvu asociramo s mirisom roštilja i laganijim finger food jelima, upravo takvih šest zanimljivih recepata smo i pronašli te ih sve isprobali.

Izbor je pao na mini burgere, tortilje, tofu ražnjiće, salatu, BBQ piletinu i papriku punjenu mesnim okruglicama – obroke idealne za partyje svih vrsta, za sve generacije i ljubitelje različitih tipova prehrane. Upravo zato, u pripremi ovih slasnih specijaliteta kao odlični saveznici poslužili su nam raznoliki proizvodi Zvijezda asortimana – od osvježavajućih kiselih krastavaca pa sve do raznih varijanti sočnih umaka koji svakom jelu daju posebnu čar. U nastavku donosimo sve detalje pripreme, a nadamo se da ćete u receptima pronaći ono malo gastro inspiracije koje često nedostaje.

Mini burgeri uz šareni mix

Saša Ćetković

Sastojci za 15- 20 mini burgera:

Priprema: Meso oblikovati u male loptice i spljoštiti prema veličini peciva. Meso lososa filetirati od kože te staviti u procesor za hranu i samljeti, dodati sol i papar te oblikovati u burgere ili pak koristiti već gotove riblje burgere. Ispeći ih na roštilju ili grill tavi, a pred kraj ondje zagrijati i peciva presječena na pola. U međuvremenu sitno naribati mrkvu, kupus te narezati krastavce, pomiješati i začiniti te kada kupus ispusti vodu, ocijediti i umiješati Zvijezda majonezu. Na prvu polovicu peciva istisnuti Zvijezda Burger umak te puniti povrtnom smjesom, u sredinu dodati meso, odnosno ribu te burger zaokružiti gornjom polovicom peciva.

Ljetna Cezar salata s kozicama

Saša Ćetković

Sastojci za 2 salate:

  • 20-ak velikih kozica
  • 400 g mixa zelene salate i baby špinata
  • 50 g svježeg ili feta sira
  • 20-ak šparoga
  • dvije zrele breskve
  • 10-ak maslina
  • Zvijezda Cezar umak
  • začini po želji

Priprema: Salatu oprati i osušiti te rasporediti u zdjele za serviranje. Kozice očistiti i ostaviti samo repove. Peći ih dvije do tri minute na roštilju ili grill tavi, a nakon kozica prepeći i breskve prerezane na pola ili četvrtine. Sjediniti sve sastojke, dodati začine po želji i obilno preliti Zvijezda Cezar umakom. Servirati kao hladno-toplo jelo.

Mini mesne okruglice u šarenim paprikama

Saša Ćetković

Sastojci za 4 osobe:

  • 4 svježe šarene paprike
  • 1/2 pakiranja mljevenog purećeg mesa
  • 250 g mini tjestenine
  • 1/2 žlicice soli
  • 1/4 žličice papra
  • 150 ml pilećeg temeljca
  • 1 glavica luka
  • 100 g cheedar sira
  • 200 ml Zvijezda blagog ketchupa
  • svježi bosiljak
  • mediteranski mix začina – origano, bosiljak, ružmarin
  • Zvijezda suncokretovo ulje
  • žlica meda

Priprema: Paprike prerezati na polovice i staviti sa strane. U posudi izmiješati meso, sol, papar, sitno nasjeckani luk i začine. U tavu uliti ulje da prekrije dno, a dok se ulje ne zagrije, sa strane od mesa oblikovati mini kuglice. Kuglice peći uz okretanje oko 15 minuta na srednjoj vatri. Pred kraj dodati 100 ml ketchupa i žlicu meda. Pustiti da se sjedini. Sa strane u loncu skuhati tjesteninu po izboru, ocijediti ju te pomiješati s mesnim kuglicama i umakom. Svježe paprike puniti smjesom tjestenine i mesnih okruglica, posuti sirom i preliti ostatkom ketchupa. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C sve dok se sir ne otopi, a paprike ne omekšaju – od 15 do 20 minuta. Gotove paprike po želji ukrasiti sitno nasjeckanim svježim bosiljkom.

Tofu povrtni ražnjići

Saša Ćetković

Sastojci za 4 osobe:

Za marinadu:

Priprema: Tofu narezati na kockice. Sa strane u većoj zdjeli sjediniti sve sastojke za marinadu. Tofu kocke staviti u marinadu i ostaviti da se mariniraju preko noći ili barem dva do tri sata. Na ražnjiće stavljati naizmjence kocku tofua, komad tikvice i jednu cherry rajčicu. Pripremljene ražnjiće peći na roštilju ili grill tavi oko dvadeset minuta, povremeno okretajući na svaku stranu da se dobro ispeče. Prije serviranja, gotove ražnjiće premazati uljem i posuti sezamom. Servirati uz Zvijeda ljuti ketchup ili Zvijezda ajvar.

BBQ piletina uz ljubičasti grill luka i mentu

Saša Ćetković

Sastojci:

Priprema: U posudu staviti ulje, sol, papar, med, Zvijezda BBQ umak i listiće mente i dobro sjediniti. Staviti piletinu u marinadu i pustiti da stoji preko noći. Mariniranu piletinu peći na roštilju ili u zagrijanoj pećnici pola sata na 180 °C, a pred kraj povisiti temperaturu da se meso zapeče. Luk narezati na ploške, posoliti, popapriti i peći na roštilju ili gril tavi oko 10 minuta. Prije serviranja preliti Zvijezda uljem i listićima mente, a za one koje preferiraju maksimalnu sočnost dodati još malo Zvijezda BBQ umaka.

Tortilje s mesom i mini grahom

Saša Ćetković

Sastojci za 6-8 tortilja:

  • 250 g purećih prsa
  • 250 g junećeg bifteka ili ramsteka
  • 1 manji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • sol i papar
  • 200 g kuhanog azuki mini graha
  • 2 srednje mrkve
  • 1 mala brokula
  • 100 g mixa lisnate salate
  • Zvijeda Mexicana umak
  • 1 veći paket tortilja

Priprema: Grah namočiti preko noći i kuhati ga 30-40 minuta dok ne omekša. Meso puretine narezati na trakice. U tavi izdinstati luk i sitno sjeckanu mrkvu, dodati piletinu i češnjak te sitno rezane vrhove brokule. Posoliti i popapriti te peći dok se puretina ne ispeče. Na roštilju ili grill tavi ispeći biftek ili ramstek te ga narezati na sitne trakice. Ispečeno meso i njegove sokove pomiješati u smjesu s puretinom i povrćem. Tortilje premazati Zvijezda Mexicana umakom, puniti smjesom mesa i povrća, lisnatom salatom i prethodno skuhanim mini grahom. Zarolati i prije posluživanja dodatno preliti sa Zvijeda Mexicana umakom.

Dobar tek!

Food styling: Ana Galić i Barbara Jazvić (Studio ONNE)

Velika hvala trgovinama Oko stola i Lesnina na ustupljenim proizvodima za opremanje seta.


Sadržaj nastao sa Zvijezdom.