SUPER FOOD

Zamolile smo chefove iz Timea da nam daju tri recepta za nedjeljni ručak i jedan za desert

Malo mesa, krumpira, riže i povrća, a na kraju fora desert. Tko bi ovome odolio?

Ako trebate malo inspiracije i želite pripremiti nešto malo drugačije za promjenu, imamo četiri odlična prijedloga. Ovog vikenda zamolile smo kuhara Marka Alilovića i njegovog zamjenika Tomislava Rezu iz Time restauranta & bara da s nama podijele par recepata.

Njih dvojica osmislili su tri ukusna jela, a recept za zanimljiv desert donosi Timeov slastičar Robert Hromalić. Dobar tek!

Osso buco

Time

Što trebate?

  • teleća koljenica
  • po potrebi oštro brašno
  • 1 dl bijelog vina
  • 4 dl telećeg temeljca
  • 40 g pancete
  • 1 mrkva
  • 1 glavica cvenog luka
  • 1 stabljika stabljicastog celera
  • 1 rajčica pelati
  • 1 korica limuna
  • prstohvat persina
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 lovorov list
  • maslinovo ulje
  • biljno ulje

Kako pripremate?

Teleću koljenicu uvaljajte u oštro brašno i markirajte na biljnom ulju. Izvadite koljenicu i dodajte pancetu, mrkvu, celer, češnjak i luk te je lagano zapecite. Dodajte bijelo vino i reducirajte za 80%, nakon toga dodajte pelate i teleći temeljac i lovor. Začinite solju i paprom. Kuhajte na laganoj vatri dok koljenica nije skuhana, a umak zgusnut. Po potrebi podljevajte vodom. Na kraju zalijete maslinovim uljem i posipajte kosanim peršinom.

Rižot sa šafranom

Time

Što trebate?

  • 80g Carnaroli riže
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1/2 glavice luka
  • 1 dl bijelog vina
  • 4 dl telećeg temeljca
  • 40g maslaca
  • 20g parmezana

Kako pripremate?

Na maslinovom ulju malo prodinstajte luk te mu dodajte rižu. Dodajte bijelog vina, a kada je vino iskuhalo, po malo podljevajte temeljcem i mješajte rižu za vrijeme kuhanja. Kada je riža kuhana završite s maslacom i parmezanom.

Krumpir s ružmarinom

Što trebate?

  • mladi krumpir
  • maslinovo ulje
  • ružmarin
  • sol

Kako pripremate?

Sve zajedno povežete i pečete u pećnici na 150°C 40 min.

Ratatouille

Time

Što trebate?

  • maslinovo ulje
  • 2 dl povrtnog temeljca
  • 1/2 tikvice
  • 1/4 patliđana
  • 1/2 crveni luk
  • 1 rajčica
  • 1/2 crvene paprike
  • 1 režanj češnjaka
  • koncentrat rajčice
  • sol
  • papar
  • timijan
  • ružmarin
  • bosiljak

Kako pripremate?

Na maslinovom ulju lagano dinstajte povrće narezano na kockice, dodajte koncentrat račice i začinsko bilje. Zaljevajte povrtnim temeljcem te začinite soli i paprom. Kada je povrće kuhano, ali i dalje hrskavo, jelo je gotovo.

Desert: Orange Blossom by Robert Hromalić iz Time slastičarne

Što trebate?

Biskvit od badema

  • 120 g brašna od badema
  • 40 g bjelanjaka
  • 60 g šećera u prahu
  • 55 g maslaca
  • 20 g žumanjka

Kako pripremate?

Sve sastojke pripremite na temperaturi od 30 °C te miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu, a zatim pecite 18 minuta na 170 °C.

Svilena krema s kumkvatom

  • 150 g vrhnja
  • 100 g mlijeka
  • 60 g šećera
  • 70 g žumanjaka
  • 1 vanilija
  • 10 g gustina
  • 80 g mascarpone sira
  • 30 g kakao maslaca
  • 10 g orange blossom ekstrakta
  • 100 g confit kumkvat

Mlijeko, vrhnje i vaniliju prokuhajte na 100 °C, u drugoj posudi izmiješajte žumanjke, gustin i šećer te mješavinu mlijeka i vrhnja prelijte preko. Sve zajedno prokuhajte te nakon toga nastavite miješati još tri minute. Kad temperatura kreme malo padne, dodati mascarpone i kakao maslac te izmiješajte štapnim mikserom. Hladite kremu oko 12 sati. Kada je krema ohlađena, izmiksajte te joj dodajte narezani kumkvat.

 

Confit kumkvat

  • 200 g vode
  • 200 g šećera
  • 20 g glukoze
  • 500 g kumkvata

Meringa

  • 170 g bjelanjka
  • 170 g sećera

Bjelanjke i šećer kuhati do 70 °C te miksati dok ne nastane čvrst i kremast snijeg. Kremom ukrasiti vanjski sloj kolača.