Zamolile smo chefove iz Timea da nam daju tri recepta za nedjeljni ručak i jedan za desert
Malo mesa, krumpira, riže i povrća, a na kraju fora desert. Tko bi ovome odolio?
Ako trebate malo inspiracije i želite pripremiti nešto malo drugačije za promjenu, imamo četiri odlična prijedloga. Ovog vikenda zamolile smo kuhara Marka Alilovića i njegovog zamjenika Tomislava Rezu iz Time restauranta & bara da s nama podijele par recepata.
Njih dvojica osmislili su tri ukusna jela, a recept za zanimljiv desert donosi Timeov slastičar Robert Hromalić. Dobar tek!
Osso buco
Što trebate?
- teleća koljenica
- po potrebi oštro brašno
- 1 dl bijelog vina
- 4 dl telećeg temeljca
- 40 g pancete
- 1 mrkva
- 1 glavica cvenog luka
- 1 stabljika stabljicastog celera
- 1 rajčica pelati
- 1 korica limuna
- prstohvat persina
- 3 režnja češnjaka
- 1 lovorov list
- maslinovo ulje
- biljno ulje
Kako pripremate?
Teleću koljenicu uvaljajte u oštro brašno i markirajte na biljnom ulju. Izvadite koljenicu i dodajte pancetu, mrkvu, celer, češnjak i luk te je lagano zapecite. Dodajte bijelo vino i reducirajte za 80%, nakon toga dodajte pelate i teleći temeljac i lovor. Začinite solju i paprom. Kuhajte na laganoj vatri dok koljenica nije skuhana, a umak zgusnut. Po potrebi podljevajte vodom. Na kraju zalijete maslinovim uljem i posipajte kosanim peršinom.
Rižot sa šafranom
Što trebate?
- 80g Carnaroli riže
- 1 dl maslinovog ulja
- 1/2 glavice luka
- 1 dl bijelog vina
- 4 dl telećeg temeljca
- 40g maslaca
- 20g parmezana
Kako pripremate?
Na maslinovom ulju malo prodinstajte luk te mu dodajte rižu. Dodajte bijelog vina, a kada je vino iskuhalo, po malo podljevajte temeljcem i mješajte rižu za vrijeme kuhanja. Kada je riža kuhana završite s maslacom i parmezanom.
Krumpir s ružmarinom
Što trebate?
- mladi krumpir
- maslinovo ulje
- ružmarin
- sol
Kako pripremate?
Sve zajedno povežete i pečete u pećnici na 150°C 40 min.
Ratatouille
Što trebate?
- maslinovo ulje
- 2 dl povrtnog temeljca
- 1/2 tikvice
- 1/4 patliđana
- 1/2 crveni luk
- 1 rajčica
- 1/2 crvene paprike
- 1 režanj češnjaka
- koncentrat rajčice
- sol
- papar
- timijan
- ružmarin
- bosiljak
Kako pripremate?
Na maslinovom ulju lagano dinstajte povrće narezano na kockice, dodajte koncentrat račice i začinsko bilje. Zaljevajte povrtnim temeljcem te začinite soli i paprom. Kada je povrće kuhano, ali i dalje hrskavo, jelo je gotovo.
Desert: Orange Blossom by Robert Hromalić iz Time slastičarne
Što trebate?
Biskvit od badema
- 120 g brašna od badema
- 40 g bjelanjaka
- 60 g šećera u prahu
- 55 g maslaca
- 20 g žumanjka
Kako pripremate?
Sve sastojke pripremite na temperaturi od 30 °C te miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu, a zatim pecite 18 minuta na 170 °C.
Svilena krema s kumkvatom
- 150 g vrhnja
- 100 g mlijeka
- 60 g šećera
- 70 g žumanjaka
- 1 vanilija
- 10 g gustina
- 80 g mascarpone sira
- 30 g kakao maslaca
- 10 g orange blossom ekstrakta
- 100 g confit kumkvat
Mlijeko, vrhnje i vaniliju prokuhajte na 100 °C, u drugoj posudi izmiješajte žumanjke, gustin i šećer te mješavinu mlijeka i vrhnja prelijte preko. Sve zajedno prokuhajte te nakon toga nastavite miješati još tri minute. Kad temperatura kreme malo padne, dodati mascarpone i kakao maslac te izmiješajte štapnim mikserom. Hladite kremu oko 12 sati. Kada je krema ohlađena, izmiksajte te joj dodajte narezani kumkvat.
Confit kumkvat
- 200 g vode
- 200 g šećera
- 20 g glukoze
- 500 g kumkvata
Meringa
- 170 g bjelanjka
- 170 g sećera
Bjelanjke i šećer kuhati do 70 °C te miksati dok ne nastane čvrst i kremast snijeg. Kremom ukrasiti vanjski sloj kolača.