SUPER FOOD

Celine Vermont iz slastičarnice La Marquise podijelila je s nama tri recepta za francuske slastice

Svakog vikenda tražimo jednog chefa da s nama podijeli svoja tri super recepta. Ovaj vikend smo odlučile da nam se jede slatko, pa smo tražile Celine Vermont iz slastičarnica La Marquise da s nama podijeli svoje recepte

U Zagrebu se nedavno otvorila već treća La Marquise slastičarnica i to u Petrinjskoj. Uz novi interijer prostora stigli su i neki noviteti, ali su recepti za slatke kolače i francuske slastice ostali isti. U La Marquise možete kupiti eclaire, tartove, macarone, kekse od maline i razne druge kolače i torte.

Celine je u Zagreb doselila prije dvije godine sa svojim suprugom, Sebastienom, a od tada ne prestaju širiti svoj posao. S nama su podijelili tri recepta za vikend deserte po pravoj francuskoj recepturi.

Kolač od malina i čokolade

Što trebate?

  • 1 jaje
  • 125 grama maslaca
  • 80 grama šećera
  • 200 grama brašna
  • 25 grama brašna po izboru, najbolje bademovo
  • žličica soli
  • 120 grama malina
  • 50 ml vrhnja
  • 100 grama čokolade

Kako pripremate?

Malo ugrijte maslac pa ga pomiješajte sa šećerom dok ne osjetite komade šećera pod kuhačom. Nakon toga dodajte bademovo brašno s običnim pa dodajte jedno jaje. Za ovaj recept će vam trebati kalupi za tortice. Prije nego u njih unesete tijesto, obavezno iz dobro premažite maslacem. Ugrijte pećnicu pa pecite 10-ak minuta na 180 stupnjeva. Prije nego ih vadite, pustite da se ohlade. U međuvremenu usitnite maline, ugrijte ih i dodajte čokoladu. Kad se sve otopi, promiješajte i ostavite da se hladi. Kad se sve ohladilo jednostavno nanosite kremu od maline i čokolade na tortice. Po želji ih možete još preliti topljenom čokoladom, dodati svježe maline, šlag ili ih umočiti u šećer.

Francuski brioche

Što trebate?

  • žličica soli
  • komad kvasca od 10 grama
  • 80 ml mlijeka
  • 25 grama šećera
  • 300 grama brašna
  • 3 jaja
  • 100 grama maslaca

Kako pripremate?

U jednoj posudi pomiješajte brašno, sol, kvasac i šećer. Na to dodajte dva jaja i mlijeko koje ste prethodno malo ugrijali. Sve skupa pomiješajte pa dodajte maslac koji ste prethodno malo otopili da se lakše miješa. Smjesa se mora početi odvajati od zdjele, tada ćete znati da je dobro izmiješana. Izvadite ga iz posude i ostavite da odstoji pola sata. Kada je odstajalo, istisnite iz njega sav zrak i spremite u hladnjak na oko 45 minuta.

Tijesto dijelite na nekoliko kuglica, pa ostavite na toplom mjestu nešto više od sat vremena. U međuvremenu istucite žutanjak jednog jajeta s malo mlijeka pa time premažite tijesto. Prije pečenja ih posipajte krupnim šećerom pa stavite peći u unaprijed ugrijanu pećnicu. Pecite oko 20 minuta na 160 stupnjeva.

Chouquette keksi

Što trebate?

  • 125 ml mlijeka
  • 125 ml vode
  • prstohvat soli
  • žličica šećera
  • 100 grama maslaca
  • 175 grama brašna
  • 5 jaja

Kako pripremate?

Prvo u loncu zakuhajte vodu, mlijeko, maslac, sol i šećer. Kada maknete lonac s vatre dodajte brašno. Brzo ga miješajte, vratite lonac na vatru i nastavite miješati dok smjesa ne postane glatka. Prebacite smjesu u drugu posudu pa ju lagano raširite kako bi se lakše ohladila. Povremeno ju miješajte i čekajte da se ohladi. Dodajte jaja, jedno po jedno i cijelo vrijeme miješajte.

Kada je tijesto gotovo prebacite ga u vrećicu pa na papir za pečenje istiskujte male količine tijesta. Uzmite u obzir da će se raširiti pa ostavite dosta mjesta. Prije pečenja ih posipajte krupnim šećerom. Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva. Trajanje pečenja je oko 40 minuta, ali je važno da ne otvarate pećnicu.