Alarmantna procjena generala obavještajaca: 'Rusija bi mogla za 7 dana zauzeti Baltik, NATO treba 10 dana da reagira'

Upozorio je na prijetnju koju Moskva predstavlja ostatku Europe

FOTO: AFP

Visoki dužnosnik ukrajinske obavještajne službe upozorio je na prijetnju koju Moskva predstavlja drugim nacijama u Europi, rekavši da će “Rusi zauzeti Baltik za sedam dana” ako se saveznici odmah ne suprotstave Rusiji, piše Newsweek. Procjena je to generala bojnika Vadima Skibitskog, zamjenika šefa ukrajinske vojne obavještajne uprave (GUR), koju je iznio u intervju za The Economist objavljenom u četvrtak.

Ovakvo se upozorenje, o mogućnosti da ruski predsjednik Vladimir Putin želi pokrenuti sukobe u baltičkim državama, spominjalo i prije. Ranije ove godine Institut za proučavanje rata (ISW) pisao je da se čini kako ruski čelnik pokušava oslabiti Sjevernoatlantski savez (NATO) retorikom o Baltiku – Litvi, Latviji i Estoniji – kojoj je namjera bila ”postaviti informacijske uvjete za buduće eskalacije”.

Napad na jednu napad je na sve zemlje

Sve tri baltičke zemlje članice su NATO-a i Europske unije (EU). Članak 5. temeljnog dokumenta NATO-a navodi da će se ”oružani napad na jednu ili više” zemalja članica ”smatrati napadom na sve njih”.

Prema riječima Skibitskog, zemlje koje graniče s Ukrajinom trebaju povećati obrambenu proizvodnju kako bi pomogle Kijevu jer bi Putin vrlo lako mogao napasti druge zemlje. The Economist piše da je Skibitski rekao da vojna prisutnost NATO-a u susjedima Ukrajine neće usporiti rusku invaziju. ”Rusi će zauzeti Baltik za sedam dana. Vrijeme NATO-a za reakciju je deset dana”,rekao je.