Arapski investitor, koji je dosad izgubio sve sporove, podiže kaznene prijave protiv Peruška, Vujnovca i vrha Fortenove

U prijavama koje podnosi odvjetnički ured Rabar-Pavasović, tvrdi se da je Fortenovi nanesena gospodarska šteta

FOTO: PIXSELL/LinkedIn

Nakon što je izgubio na nizozemskom sudu, državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi podnio je tri kaznene prijave protiv vodstva Fortenova grupe Fabrisa Peruška, Damira Spudića, Pavla Vujnovca i članova Upravnog odbora kompanije te kompanija Open Pass, Enna Fruit i ostalih. U prijavama koje podnosi odvjetnički ured Rabar-Pavasović, tvrdi se da je Fortenova Grupi nanesena gospodarska šteta.

U kaznenoj prijavi protiv članova upravnog odbora i tvrtke Enna Fruit opisuje se postupak kojim je Enna Fruitu, navodno, osiguran lukrativan poslovni odnos na, kako se tvrdi, štetu Fortenova grupe, odnosno Konzuma Plus i Mercatora sklapanjem ugovora o posredovanju u nabavi. Tim se ugovorima, navodi se u prijavi, povećavaju troškovi nabave Konzuma i Mercatora. Istodobno se Enna Fruitu, tvrtki osnovanoj 2020. godine, osigurava izniman rast prihoda i dobiti te imovinska korist od 1,95 milijardi kuna, piše u prijavi.

Sporna nabava voća i povrća

„Interesantno je da su se Konzum i Mercator odrekli velikog dijela dobiti kada se u Fortenovi počela raditi nabava preko društva Enna Fruit. Analizirate li poslovne podatke Mercatora i Konzuma, uočit ćete da je dobar dio njihove profitne marže prebačen na tvrtku Enna Fruit”, objašnjava odvjetnik Ljubo Pavasović Visković. Podnijeli su tri kaznene prijave budući da se, prema njegovim riječima, radi o odvojenim procesima.

„Svaka od tih priča je indikativna za ono što se događa u i oko Fortenove. Važno je da DORH i javnost budu upoznati što se događa i u kojem smjeru ide cijela priča koja je, prije par godina, tako ‘veličanstveno’ počela”, izjavio je.

Iz Enna Fruita odgovorili su na Telegramov upit kako im nije poznato da je Alketbi podnio kaznenu prijavu protiv te tvrtke. “Nije nam, također, poznato ni što u toj prijavi eventualno piše. Informacije koje navodite kao sadržaj kaznene prijave ne odgovaraju činjenicama i nisu istinite”, piše u odgovoru. Enna Fruit je u 2021. godini imala prihod 117,3 milijuna eura i dobit od 3,68 milijuna eura, dok je u prošloj godini prihod bio 142 milijuna a dobit 1,7 milijuna eura, navode.

Imovinska korist od 100 milijuna eura?

U drugoj kaznenoj prijavi tvrdi se da manjinski dioničar s 28,14 posto kupljenih za 150 milijuna eura kontrolira Fortenova grupu te, kako se ističe u prijavi, štetnim odlukama o prodaji imovine, ugovorima o najmu te ugovorima o nabavi umanjuje vrijednost kompanije radeći za interese jednog dioničara.

Upravni odbor Fortenova grupe donosi odluke koje su tvrtki Open Pass i tvrtkama povezanim s tim društvom, tvrdi se u prijavi, osigurale nepripadnu imovinsku korist ne manju od 100 milijuna eura. „Od samih početaka upozoravam da se inicijalno radi o tome da se jedna grupacija za relativno neozbiljan iznos dočepa većinskog vlasništva i upravljačkih prava”, veli Pavasović Visković.

Biznis s nekretninama

Treća se prijava odnosi na prodaju nekretnina – maloprodajnih Konzumovih dragulja u Radničkoj, na Črnomercu i Trešnjevci. U njoj se tvrdi da je Upravni odbor ugovorima o prodaji nekretnina Konzuma plus nanio direktnu štetu Fortenova grupi. Nekretnine u Radničkoj i na Črnomercu prodane su, stoji u prijavi, ispod tržišne cijene uz nepovoljno ugovoreni najam tvrtkama čiji su vlasnici poslovno povezani s tvrtkom Open Pass, a čime je navodno smanjena vrijednost Fortenova grupe.

„Riječ je o očitoj zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju i nevjerojatno da se pokušavaju te prodaje prikazati kao normalni poslovni potez. Da pojasnim: Konzum proda svoje vlasništvo, uzme u zakup i koje plaća po takvim svotama da bi vrlo brzo moglo steći vlasništvo nad svakim od tih objekata. To svakako mora biti istraženo”, kaže odvjetnik.

ENNA: ‘Informacije nisu točne’

U sve tri kaznene prijave (o ugovorima o najmu, prodaji imovine, ugovorima o posredovanju u nabavi te ostalim odlukama Upravnog odbora u kojem Open Pass, koji posjeduje manjinski udio u tvrtki, kontrolira četiri od sedam članova), tvrdi se da je nanesena šteta kompaniji u korist tvrtki u vlasništvu Pavla Vujnovca i njegovih poslovnih partnera.

Iz kompanije Energia Naturalis stigao je odgovor na naš upit. “Ni gospodinu Vujnovcu ni gospodinu Spudiću nije poznato da je gospodin Alketbi podnio kaznene prijave koje spominjete, kao ni što u njima eventualno piše.

Bilo je za očekivati da će Alketbi na svaki način pokušati spriječiti ili barem otežati rješavanje pitanja sankcioniranoga suvlasnika, kao što je to činio i dosad. Podsjećamo da je gospodin Alketbi izgubio sve dosadašnje sporove. Napominjemo i kako informacije koje navodite kao sadržaj kaznenih prijava ne odgovaraju činjenicama i nisu istinite”, piše u odgovoru iz kompanije Pavla Vujnovca. Sličan upit poslali smo i Fortenovi koji još nisu odgovorili. Objavit ćemo ga kada stigne.

Zahtjev za privremenom mjerom

Iako je SBK ART (sankcionirana kompanija pod kontrolom ruskog Sberbanka i suvlasnika u Fortenova grupi sa 42,5 posto zamrznutih glasačkih prava) izgubio na nizozemskom sudu, državljanin UAE Alketbi pravnim putem pokušava zaštititi svoja vlasnička prava te transfer imovine i dobiti Fortenova grupe na tvrtke koje kontrolira Vujnovac i njegovi poslovni partneri, navodi njegov odvjetnik.

Podnio je i zahtjev za privremenom mjerom kojom bi se onemogućilo njegovo izvlaštenje i spriječilo daljnje poteze Upravnog odbora kojim se, kako tvrdi, nanosi šteta kompaniji i smanjuje njezina vrijednost.


U međuvremenu je stigao odgovor Fortenova grupe kojeg prenosimo u cijelosti: “U Fortenova grupi nemamo nikakva saznanja o kaznenim prijavama koje spominjete u upitu te navodni sadržaj ne možemo detaljno komentirati. Ukoliko je gospodin Saif Alketbi podnio kaznene prijave u Hrvatskoj, radi se o eskalaciji tzv. obijesnog parničenja odnosno zlouporabi prava s njegove strane protiv Fortenova grupe i dijela dioničara Fortenova grupe, usmjerenog isključivo na pokušaj nanošenja štete kompaniji i njenim nesankcioniranim vlasnicima.

U proteklih godinu dana, Fortenova grupa i njezino upravljačko osoblje suočeno je sa sve agresivnijim i očajnijim postupcima, tužbama i prijavama osoba koje podupiru rusku agresiju na Ukrajinu. Ove osobe okupljene su oko Saifa Alketbija, za koju je Vijeće EU zaključilo da predstavlja paravan za Sberbankovo zaobilaženje sankcija zapadnih saveznika.

Osoba koju spominjete kao podnositelja navodnih kaznenih prijava naime tvrdi da je stvarni vlasnik sankcioniranog društva SBK ART, iako do danas i nakon opetovanih poziva nije podnio dokumentaciju kojom bi to dokazao. Podsjećamo da je Uredbom Vijeća EU 2022/2476 od 16. prosinca 2022., koja čini dio devetog paketa sankcija za pravne i fizičke osobe koje imaju veze s Rusijom i ruskom agresijom na Ukrajinu, na listu za sankcije uključena i tvrtka SBK ART, putem koje ruska Sberbank drži 42,5 posto vlasništva u Fortenova grupi. Uvrštenje na listu sankcioniranih pravnih osoba temelji se na dokazima da je navodno preuzimanje SBK ART od strane Saifa Alketbija i putem njega vlasničkog udjela u Fortenova grupi, zapravo bilo pokušaj kršenja sankcijskog režima koji je na snazi u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji. Prihvaćanjem dokaza da je „Sberbanka zadržala efektivnu kontrolu nad SBK ART bez obzira na navodni prijenos svojih dionica na ulagatelja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata“ i uvrštenjem SBK Art na popis sankcioniranih osoba, sve što je vezano uz tu kompaniju podliježe pod Uredbu Vijeća o mjerama ograničavanja u odnosu na radnje koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, a svako kršenje sankcija za sobom povlači i kaznenu odgovornost za sve državljane zemalja Europske unije i Velike Britanije, koji su eventualno u istome sudjelovali.

Saif Alketbi i SBK Art pokrenuli su temeljem takvih navoda niz sudskih sporova u Nizozemskoj i sve su ih do sada izgubili na svim sudskim instancama. Citirajući iz presude Suda u Amsterdamu od 27. lipnja 2023., paragraf 4.9 “Alketbi nije imatelj depozitarnih potvrda i stoga nema pravo na informiranost [o poslovima Fortenove]”. Odbijen sa svim korporativnim tužbama i privremenim mjerama, a bez legitimacije za bilo kakvu tužbu, ista osoba sada zloupotrebljava institute kaznenog prava Republike Hrvatske radi širenja ruske propagande i stvaranja pritiska na upravljačko osoblje Fortenova grupe.

Svaki navod kojim se tvrdi da je bilo koji član Upravnog odbora Fortenova grupe ili nesankcioniranih suvlasnika Fortenova grupe na bilo koji način nanio štetu Fortenova grupi u potpunosti je netočan. Odnosi Fortenova grupe sa svim subjektima sa značajnim utjecajem, u skladu s propisima o financijskom izvještavanju, čine sastavni dio revidiranih konsolidiranih financijskih izvještaja Fortenova grupe. Suvlasnik koji trenutno nanosi gospodarsku štetu Fortenovi upravo je SBK Art, čiji status sankcionirane osobe uvelike otežava refinanciranje i onemogućuje normalno funkcioniranje najveće regionalne poslovne grupe. Ovaj posljednji pokušaj skretanja pozornosti s te jednostavne činjenice neće pokolebati Fortenova grupu u poštivanju sankcijskog prava i zaštiti interesa Grupe”, navodi se u odgovoru Fortenove.