Švicarska pobijedila na Euroviziji. Baby Lasagna osvojio publiku diljem Europe, ali to nije bilo dovoljno za trijumf

Hrvatski predstavnik osvojio je najviše glasova publike što mu je donijelo drugo mjesto. Presudili su glasovi žirija

Hrvatski predstavnik Baby Lasagna osvojio je drugo mjesto na 68. Euroviziji u švedskom Malmöu iako je dobio najviše glasova publike. Zahvaljujući većem broju bodova stručnih ocjenjivačkih sudova pobjedu je odnio švicarski predstavnik Nemo. Nemo je pjesmom “The Code” ukupno osvojio 591 bod (365 bodova žirija i 226 publike). Baby Lasagna i njegova “Rim Tim Tagi Dim” osvojili su 547 bodova (210 po žiriju i 337 publike). Treći je bio francuski izvodač Slimane s 445 bodova.

Ovo najbolji hrvatski plasman na Euroviziji otkako je samostalna.

Iza umjetničkog imena Baby Lasagna nalazi se Marko Purišić, 28-godišnji Umažanin koji je glazbeno iskustvo stjecao u heavy metal bandu Manntra. Purišić je na ovogodišnju Doru prvo upao kao rezerva, a u službeno natjecanje uvršten je nakon odustajanja pjevačice Zse Zse i uvjerljivo je pobijedio. Sam je autor pjesme “Rim Tim Tagi Dim” koja je gotovo od prvog trenutka bila prvi izbor kladioničara i najveći favorit za pobjedu u Malmöu.

Uzrokovalo je to pravu rimtimtagimaniju zadnjih dana u Hrvatskoj pa se naslov pjesme mogao vidjeti na displayima tramvajskih stanica i autocesta, a heklani tabletići i majice s mačkama postale obavezi modni dodaci i iskazi podrške Marku Purišiću.

Podržali su ga i političari, od premijera Andreja Plenkovića do zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i institucije i tvrtke poput DIP-a, HAC-a, ZET-a, HNK-a, MUO-a te brojni hrvatski sportaši.

Finalnu večer izbora za pjesmu Eurovizije pratili smo cijelu večer.


Ključni događaji:


Pobjednik Nemo, Baby Lasagna drugi

Baby Lasagna je od publike dobio 337 glasova što nije bilo dovoljno da preskoči švicarskog predstavnika Nemu. Hrvatski predstavnik tako je osvojio drugo mjesto.


Cipar i Srbija dali Lasagni 12 bodova

  • Cipar i Srbija dali su 12 bodova Baby Lasagni koji se nakon glasova žirija nalazi na trećem mjestu. Prva je Švicarska.

Deset žirija dalo svoje glasove, Baby Lasagna na 5. mjestu

  • Nakon što je deset žirija podijelilo svoje bodove, naš Baby Lasagna se nalazi na 5. mjestu. Na prvom je mjestu švicarski predstavnik Nemo. Hrvatski žiri je 12 bodova dao Portugalu.

Prikupljaju se bodovi žirija

  • Počelo je prikupljanje glasova žirija. Od Ukrajine smo dobili 4 boda.

Pogledajte cijeli Lasagnin nastup

  • Ako ste nekim čudom propustili nastup Baby Lasagne ili se želite podsjetiti kako je oduševio gledatelje, sve što trebate učiniti jest pokrenuti priloženi video.


Posljednji nastup u finalu

  • Nastup austrijske predstavnice bio je posljednji u današnjem finalu. Sada nam slijedi pauza pa najnapetiji dio večeri – podjela bodova.

Baby Lasagnu gledali u Zagrebu, Splitu…

  • Nastup Baby Lasagne na Eurosongu se bez daha gledao u Zagrebu, Splitu, Zadru…
Zagreb Emica Elvedji/PIXSELL
Zadar Zvonimir Barisin/PIXSELL
Split Ivana Ivanovic/PIXSELL

Impresivan nastup Baby Lasagne

  • Baby Lasagna, hrvatski predstavnik na Euroviziji, upravo je završio s nastupom. Oduševljena publika je cijelo vrijeme pjevala “Rim Tim Tagi Dim” zajedno s Baby Lasagnom, a na koncu su ga nagradili zaglušujućim ovacijama.
@eurovision

@thebabylasagnaofficial is the dish of the day, and we’re ready to eat up Rim Tim Tagi Dim 🇭🇷 Eurovision2024 📲 Cast your vote at esc.vote

♬ original sound – Eurovision – Eurovision


Šveđani nastupili prvi

  • Švedski predtavnici otvorili su natjecateljski dio finalne večeri Eurovizije.

Ovacije za Baby Lasagnu

  • Svi finalisti predstavili su se publici, a naš Baby Lasagna je dobio ovacije gledatelja.
Sanjin Strukic/PIXSELL

Počela finalna večer

  • Počela je finalna večer Eurovizije, kroz nekoliko minuta možemo očekivati i prvi nastup.

Snažna podrška s tribina za Baby Lasagnu

  • Sudeći po fotografijama koje stižu iz Malmöa, Baby Lasagna će imati snažnu podršku s tribina.
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Policija odnosi prosvjednike

  • Propalestinski prosvjednici stigli su pred dvoranu u kojoj će uskoro početi finale Eurovizije. Kako se nisu htjeli maknuti s platoa ispred dvorane, policija je nekoliko prosvjednika morala odnijeti iz kruga dvorane.
Sanjin Strukic/PIXSELL
TT News Agency via AFP)

Prošlogodišnji predstavnik Finske neće čitati bodove

  • Finski glazbenik Käärijä, koji je prošle godine predstavljao Finsku i ostvario drugo mjesto, rekao je kako neće čitati bodove koje je natjecateljima dodijelila njegova zemlja.

“Odlučio sam da neću sudjelovati kao glasnogovornik finskog žirija u večerašnjem finalu Eurovizije”, najavio je Käärijä na Instagramu samo sat vremena prije finala.

On je druga osoba koja je napravila ovaj potez. Nedavno se povukla i Alessandra Mele, glasnogovornica Norveške.


Detalji incidenta u kojem je sudjelovao nizozemski predstavnik

  • Poznati su detalji incidenta koji je rezultirao diskvalifikacijom Joosta Kleina, predstavnika Nizozemske na ovogodišnjem izboru za Pjesmu Euroizije. Naime, netko ga je snimao unatoč tomu što je više puta istaknuo kako to ne želi, navodi nizozemski AVROTROS.

“Došlo je do incidenta nakon nastupa u četvrtak. U suprotnosti s dogovorenim, Joosta su snimali kada je sišao s pozornice i žurio u green room. U tom trenutku, Joost je ponovio kako ne želi da ga snimaju i to nije bilo ispoštovano”, navodi se u priopćenju.

AVROTROS zatim navodi kako je Joost u tom trenutku uputio “prijeteći pokret” prema kameri, ali pritom nije dodirnuo snimateljicu. “Taj je incident prijavljen, nakon čega je provedena istraga od strane EBU-a i policije”, navodi se u priopćenju. Opširnije ovdje.


Norveška spikerica koja čita bodove povukla se zbog stanja u Gazi

  • Nekoliko sati prije početka finalne večeri Eurosonga, norveška spikerica koja čita dodijeljene bodove, povukla se i odustala od predviđenog zadatka koji je trebala obaviti u ime svoje zemlje. Pjevačica Alessandra Mele svoju je odluku pojasila u video poruci objavljenoj u subotu na Instagramu, kao razlog navevši izraelske operacije u Pojasu Gaze.

“Ondje je u tijeku genocid”, rekla je 21-godišnjakinja na engleskom jeziku. “Otvorite oči. Otvorite srce. Neka vas ljubav dovede do istine.”

Eurovizijski moto “Ujedinjeni glazbom” razlog je zbog kojega se bavi muzikom, rekla je Mele, dodavši da su “to trenutačno samo prazne riječi.”

Pjevačica, koja ima i talijanske korijene na prošlogodišnjem je Eurosongu pjesmom “Queen of Kings” osvojila peto mjesto za Norvešku za koju je nastupila. Očekuje se da će Alessandru Mele zamijeniti voditeljica Ingvild Helljesen s javne televizije NRK.

Po informacijama NRK-a i švedske televizije SVT krizni sastanak nakon Meleine odluke održan je u švedskome gradu Malmöu, gdje se događaj i održava. Predstavnici Irske, Švicarske i Grčke ranije danas nisu sudjelovali u tradicionalnoj probi parade zastava zemalja finalistica. Irkinja koja nastupa kao Bambie Thug više je puta dosad kritizirala sudjelovanje izraelske pjevačice Eden Golan.


Veliki prosvjed u Malmöu

  • Veliki antiratni prosvjed održao se danas poslijepodne u Malmöu u znak protesta što je izraelskim predstavnicima dopušten nastup na ovogodišnjoj Euroviziji. Više tisuća ljudi protestiralo je na ulicama švedskog grada tvrdeći kako “Eurovizija podržava genocid”.
Anadolu via AFP

Baby Lasagna oduševio i na probi

  • Baby Lasagna je odradio posljednju probu prije večerašnjeg finala. S obzirom na činjenicu da je Nizozemac Joost Klein diskvalificiran, naš Marko Purišić će večeras nastupiti kao 22. izvođač. No, što se tiče glasovanja, sve ostaje kako je bilo prije diskvalifikacije nizozemskog predstavnika. Za Baby Lasagnu se i dalje glasuje s brojem 23. Opširnije ovdje.

Francuski predstavnik Slimane je tijekom generalne probe prekinuo vlastiti nastup i s publikom podijelio poruku ljubavi i mira što su okupljeni pozdravili pljeskom i skandiranjem.


U probleme zapali i irski predstavnici

  • Bambie Thug, koja predstavlja Irsku s pjesmom Doomsday Blues, objavila je kriptičnu poruku na svom Instagramu. Irska delegacija propustila je paradu s nacionalnim zastavama na generalnoj probi “zbog situacije” za koju su rekli da iziskuje “hitnu pozornost” EBU-a (glavnog organizatora Pjesme Eurovizije op.a.). Opširnije ovdje.

‘Rimtimtagimanija’ zahvatila Hrvatsku

  • “Rimtimtagimanija” zahvatila je Hrvatsku koja u subotu nestrpljivo iščekuje finale Eurosonga te se naslov pjesme kojom se predstavlja može vidjeti na displayima tramvajskih stanica i autocesta, a heklani tabletić obavezan je modni dodatak u iskazima podrške pjevaču Baby Lasagni.

Marko Purišić – Baby Lasagna i njegova pjesma “Rim tim tagi dim”, s kojom će večeras nastupiti kao 23. izvođač u finalu Eurosonga u švedskom gradu Malmöu, osvojila je gotovo cijelu zemlju te se po društvenim mrežama kao i javnim istupima mogu vidjeti i čuti brojni iskazi podrške – kako kolega, tako i političara, institucija, tvrtki te običnih ljudi.

“Ponekad mi se čini kao da sve ovo samo sanjam, da ću se probuditi i shvatiti da je to sve bio samo san i da sam ja Marko kojem se ovo što se sada događa zbilo samo u snu. Ali, lijepom snu. Sve ovo što mi se zbivalo od Dore do danas, na dan kada nastupam u finalu Eurosonga za mene je novo, dragocjeno iskustvo koje ću pamtiti, siguran sam, cijeli život. Što se nastupa tiče, ne samo da sam spreman, nego jedva čekam ponovo izaći na pozornicu Malmö Arene i zapjevati ‘Rim Tim Tagi Dim'”, rekao je Marko uoči večerašnjeg nastupa, a prenosi HRT.

Podršku je Marku Purišiću iskazao i premijer Andrej Plenković koji je s djecom gledao i prvu polufinalnu večer, kao i više hrvatskih ministara te sadašnjih i bivših političara, a u ritmu njegove pjesme zaplesali su i zaposlenici američkog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Brojni navijači Baby Lasagne u objavama koriste motiv heklanih končanih tabletića, koji su dio scenografije njegova nastupa, pa su ih u objavama na društvenim mrežama, odnosno fotografijama, koristili Državno izborno povjerenstvo te zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, kao i brojni građani. Gradonačelnik Tomašević će prijenos Eurosonga večeras gledati na zagrebačkom Europskom trgu, a javno gledanje finala Eurovizije organiziralo je i više gradova, među njima i rodni grada Marka Purišića – Umag, kao i Pula te Split koji će Eurosong gledati na Rivi.

Po društvenim se mrežama mogu vidjeti i objave s mačkama, budući da je hrvatski predstavnik na Eurosongu njihov ljubitelj, obučenima u odjeću u kojoj će Baby Lasagna večeras nastupiti.

Koreografija nastupa osvojila je brojne “plesače”, pa se na društvenim mrežama mogu vidjeti nastupi Baby Lasagninih navijača, djece u vrtićima, a balerine zagrebačkog HNK-a snimile su spot, kao i policajci, dok je splitski HNK koreografiju njegova nastupa uklopio u predstavu “Spli’skog akvarela”.


Diskvalificiran nizozemski predstavnik

  • Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, diskvalificiran je s ovogodišnjeg natjecanja nakon incidenta u backstageu nakon drugog polufinala, javlja BBC. Joost je poslan doma nakon navoda o zastrašivanju koji su prijavljeni švedskoj policiji.

Prema informacijama BBC-ja, prijavila ga je članica produkcije. U izjavi, organizatori su poručili kako “ne bi bilo prikladno da nastavi s natjecanjem”. Dodaju i kako su pravne procedure vezano uz događaj u tijeku. Ranije se još u medijima spominjalo da incident uključuje fotografkinju.

“Željeli bismo jasno naglasiti da, suprotno nekim medijskim izvješćima i nagađanjima na društvenim mrežama, u ovaj incident nije bio uključen niti jedan drugi izvođač ili član druge delegacije. Zadržavamo politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju na našem događaju”, napisali su iz EBU-a.


Prijepori oko izraelskog nastupa na Euroviziji

  • Glazbeno natjecanje, koje se uvijek predstavljalo kao nepolitičko, odvija se u pozadini razorne izraelske vojne kampanje u Gazi, koju je pokrenuo Hamasov smrtonosni napad 7. listopada na Izrael. Kladionice stavljaju hrvatskog Baby Lasagnu s pjesmom “Rim Tim Tagi Dim”, kao favorita za pobjedu na natjecanju. Izraelska solo pjevačica Eden Golan, 20, i njezina pjesma “Hurricane” prema kladionicama jedna je od vodećih kandidatkinja za pobjedu. Na popisu favorita nalazi se i švicarski reper i pjevač Nemo (24) s pjesmom “The Code”.

Procjenjuje se da je najveći svjetski glazbeni događaj uživo privukao oko 100.000 posjetitelja u Malmö, treći po veličini grad u Švedskoj, dok još milijuni ljudi u Europi i šire prate prijenos.

Organizatori Eurovizije oduprli su se pozivima da isključe Izrael zbog njegove vojne kampanje u Gazi, tvrdeći da je natjecanje nepolitičko, premda su zahtijevali da Izrael izmijeni tekst svoje prijave, izvorno nazvane “October Rain”, kako bi uklonio ono što su rekli da se odnosi na napad 7. listopada. Nakon što su stihovi izmijenjeni, Izraelu je omogućeno da sudjeluje.

Prije, tijekom i nakon izvedbe izraelske pjevačice u polufinalu u četvrtak iz publike se čulo zviždanje, ali i pljesak i vijorenje izraelskih zastava, prema Reutersovu novinaru u dvorani.

U središtu Malmoa, više od 10.000 propalestinskih aktivista, uključujući klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg, organiziralo je nenasilne prosvjede u satima uoči polufinala, mašući palestinskim zastavama i uzvikujući “bojkot Izraela”. Manja skupina proizraelskih navijača, uključujući članove židovske zajednice Malmoa, također je organizirala mirne prosvjede u gradu, braneći Golan i svoje pravo na sudjelovanje u natjecanju.

Novi prosvjedi planirani su za subotu i ponovno se očekuje da će privući tisuće prosvjednika. U gradu će se održati i festival alternativne glazbe koji se predstavlja kao “natjecanje pjesama bez genocida”.

Prosvjednici su se žalili na dvostruke standarde jer je Europska radiodifuzna unija (EBU) zabranila Rusiji sudjelovanje na Euroviziji 2022. nakon što je nekoliko televizijskih kuća pozvalo na izbacivanje te zemlje nakon njezine invazije na Ukrajinu.