Berlin očajničkim mjerama obuzdava stambenu krizu. Samci će moći unajmiti samo jednosoban, a parovi dvosoban državni stan

Odluka stupa na snagu od 1. siječnja 2024. godine

Od 2024. samcima u Berlinu više neće biti dopušteno iznajmljivati ​​velike stanove od državnih stambenih udruga (LWU). Proizlazi to iz sporazuma o suradnji između berlinskog Senata i LWU-a koji je predstavljen u ponedjeljak, piše Tagesspiegel.

Uz to, veličina kućanstva trebala bi ubuduće igrati veću ulogu kada se odlučuje tko će dobiti ugovor o stanu od državnih stambenih poduzeća.”Pri najmu i prenajamu osigurava se odgovarajući omjer veličine kućanstva i stana kako bi se postojeći stambeni fond iskoristio na najbolji mogući način”, priopćili su.

Plan je izazvao pobunu među stanarima. No, unatoč tim i svim ostalim kritikama, projekt je sada služben. Odluka stupa na snagu od 1. siječnja 2024. godine.

Što s parovima koji planiraju djecu?

Na pitanje što znači odgovarajući omjer, Senatski odjel za stambena pitanja odgovorio je Tagesspiegelu: “Obitelji bi se trebale preseliti u velike stanove – mali stanovi bi trebali biti rezervirani za samce. To će uvijek biti posebna odluka od slučaja do slučaja i neće biti specifikacija po veličini stana ili broju stanara.”

Dakle, ubuduće će “najviše jedan stambeni prostor trebao biti dostupan po osobi u kućanstvu” kada se budu iznajmljivali novi stanovi. Što znači da će prema novom pravilu, samci će moći unajmiti samo jednosoban državni stan, a parovi dvosoban.

Strogi uvjet mogli bi postati problem, osobito za parove koji traže stan i žele imati djecu. Nacrt ugovora o suradnji isprva je sadržavao još strože uvjete za dodjelu državnih stanova.