Biden: 'Hamas je ubio dvoje Amerikanaca, shrvan sam'. Potvrđeno je da militanti i dalje drže tijelo 70-godišnje Judith Weinstein

Njujorčanka, za koju se vjerovalo da je u zatočeništvu Hamasovih terorista, ubijena je tijekom prvog napada 7. listopada

US President Joe Biden delivers remarks at the 2023 White House Tribal Nations Summit at the US Department of the Interior in Washington, DC, on December 6, 2023. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
FOTO: AFP

Amerikanku Judith Weinstein (70) koju je zajedno sa suprugom Gadijem Haggaijem (73) oteo Hamas, ubila je palestinska islamistička skupina 7. listopada kada je napala Izrael, rekao je u četvrtak američki predsjednik Joe Biden, dodajući kako je bio shrvan tom viješću.

Njujorčanka za koju se vjerovalo da je u zatočeništvu Hamasovih terorista u Pojasu Gaze ubijena je tijekom prvog napada 7. listopada, a njezino tijelo još uvijek drže teroristi, potvrđeno je u četvrtak.

Zasjeda tijekom jutarnje šetnje

Judith Weinstein Haggai bila je u jutarnjoj šetnji sa suprugom kada su naoružani militanti Hamasa upali u kibuc Nir Oz i postavili im zasjedu. Vijest o njezinoj smrti dolazi samo tjedan dana nakon što su dužnosnici potvrdili da je ubijen i njezin suprug Gadi Haggai.

“Ovaj tragični razvoj događaja duboko je zarezan nakon prošlotjednih vijesti kako se vjeruje da je Hamas ubio i njezina voljenog supruga,” rekao je američki predsjednik Biden, obećavajući da će nastaviti s pokušajima oslobađanja drugih talaca koje drži Hamas.

“Oni već tjednima proživljavaju pakao. Nijedna obitelj ne bi trebala podnositi takvo iskušenje. I ponovno potvrđujem obećanje koje smo dali svim obiteljima onih koji su još uvijek držani kao taoci, nećemo prestati raditi na njihovom vraćanju kući,” poručio je američki predsjednik.

Hamas i dalje drži američke taoce

Biden i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, bili su duboko angažirani oko pitanja talaca. Biden je više puta razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i katarskim emirom o osiguravanju njihovog oslobađanja.

Iza ubijenog para ostala su dva sina i dvije kćeri, te sedmero unučadi. Njih dvoje bili su među 240 osoba koje je Hamas oteo tijekom napada 7. listopada. Oko šest Amerikanaca i dalje se vjeruje da su taoci Hamasa.