Bitorajac ispisao sina iz škole, inspekcija istražuje što se dogodilo: 'Očito nisu napravljene sve mjere koje su propisane'

Profesor je gurnuo i udario nogom njegova sina jer je žvakao žvakaću gumu

Glumac Rene Bitorajac sina je ispisao iz Prve ekonomske škole u Zagrebu. Razlog tome je, kako je i sam naveo, tromost sustava koji štiti profesora nakon što je gurnuo i udario nogom njegova sina jer je žvakao žvakaću gumu.

Roditelji su o tome informirali nadležne, ravnateljicu, razrednicu, Agenciju za obrazovanje i pravobraniteljicu za djecu. Tri mjeseca kasnije i nekoliko razgovora poslije – rezultata nema, a oni dijete ispisuju iz škole revoltirani sustavom koji, kako poručuju, štiti profesora.

Kakva se poruka ovime šalje

Inspekcija češlja školu u koju je išao Bitorajčev sin. “Ravnateljica bilo koje škole, pa i te, odgovarat će ako nije postupila prema zakonu i sukladnim propisima, što treba utvrditi prosvjetna inspekcija. A očevid je upravo u tijeku, tako da taj dio ne možemo komentirati’, rekla je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Iva Ivanković za RTL.

Iva Ivanković
Iva Ivanković Screenshot/RTL Danas

O tome kakva se poruka šalje u ovoj situaciji te zašto roditelji trebaju mjesecima čekati odgovor što će biti s profesorom kojeg su prijavili, Ivanković izražava svoje i žaljenje u ime Ministarstva što je upravo to jedna od tema o kojoj se govori posljednji dan prvog polugodišta ove školske godine.

‘Srednjoškolsko obrazovanje nije obvezno’

“Ali dogodila se i o njoj zasigurno treba progovoriti. Iskazujemo žaljenje što čitav proces traje tako dugo i što se dogodila situacija da se učenik iz javne srednje škole prebacuje u privatnu školu. Moramo napomenuti da srednjoškolsko obrazovanje nije obvezno i da tu mogu i roditelji dati svoj doprinos, izabrati i kao učenici, što je za njih najkvalitetnije i prvi izbor”, dodaje.

“Cijeli proces je trajao toliko dugo jer očito u školi nisu napravljene sve mjere koje su propisane, koje su trebale biti napravljene prema zakonu, pravilnicima i propisima”, dodaje Ivanković.

“Ono što zasigurno znamo i što je postignuto da je škola napravila ono što je mogla u smislu traženja stručno pedagoškog nadzora i da je sam nalaz Agencije za odgoj i obrazovanje bio takav da su poduzete određene mjere. Naravno, roditelji s tim mjerama nisu očito bili zadovoljni pa su ispisali svoje dijete”, istaknula je Ivanković.

Snimka koja je šokirala javnost

Slučaj koji je šokirao bila je i snimka tučnjave koja je u razredu izbila između postarijeg profesora i učenika škole. Na snimci u trajanju od 56 sekundi vidljivo je kako profesor nasrće na učenika koji je prišao do njegova stola i nešto mu rekao. Gura učenika do vitrine s koje potom uzima tupi željezni predmet i njime, u naguravanju, nekoliko puta udara učenika u stražnji dio glave.

Ivanković navodi da je vidjela snimku u medijima. “Teško je to komentirati, možemo komentirati samo ono što smo vidjeli u medijima, moramo biti svjesni da informacije možda nisu pouzdane. Zato je važno da nadležne institucije odrade svoj dio posla”, rekla je Ivanković i dodala da su bitni dokazi koje će utvrditi nadležne institucije.

“Ravnatelj je poslovodni stručni voditelj škole. Točno se zna za što je nadležan. Ako se netko ne pridržava discipline ili radne discipline, ravnatelj mora postupati prema propisima. To nije nadređenost ministarstva jer mi nismo poslodavac učiteljima ni nastavnicima. Ako ima bilo kakve nepravilnosti, to se treba prijaviti prosvjetnoj inspekciji”, kazala je Ivanković i istaknula da prosvjetna inspekcija izlazi na teren prema prijavi i obavlja očevid.