Blijede nade o bijelom Božiću. Sljedećeg tjedna stiže južina, temperature bi mogle značajno porasti

Vrijeme će, čini se, biti prikladnije Uskrsu nego Božiću

14.12.2017., Zagreb - Gradska svakodnevica u centru grada. Sunce obasjalo Splavnicu i tako jos vise uljepsalo raznovrsnu bozicnu i novogodisnju ponudu. rPhoto: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pred nama je nedjelja u kojoj će prevladavati sunčano, na Jadranu i vedro. U unutrašnjosti će ujutro mjestimice biti magle koja može biti dugotrajna, osobito u središnjim predjelima.

Vjetar na kopnu bit će većinom slab. Na Jadranu će umjerena i jaka bura do sredine dana oslabjeti, a prema otvorenom moru potom će zapuhati umjeren sjeverozapadnjak, javlja Državni hidrometeorološki zavod.

Najniža temperatura bit će od -4 do 1, na Jadranu od 4 do 9, a najviša dnevna između 5 i 9 u unutrašnjosti te od 11 do 15 stupnjeva duž obale.

Početkom tjedna zatopljenje

Već početkom sljedećeg tjedna slijedi izraženo zatopljenje. Temperature zraka drastično će porasti iznad prosjeka, a ponegdje u regiji mogle bi dostići i do 20 stupnjeva Celzijusa. Najtopliji dan bi mogao biti 19. prosinca, navodi IstraMet. “Zacvrkutat će ptičice”, napisali su na platformi X.

Prema prognozi DHMZ-a zatopljenje nije toliko izraženo. U srijedu najavljuju južinu koja bi na kopnu trebala dovesti do dnevnih temperatura od oko 10 stupnjeva, a na Jadranu oko 15.

Krajem tjedna olujni vjetar

Krajem tjedna Europi prijeti megaciklona u čijem bi se središtu tlak zraka mogao sniziti ispod 950 hPa. Uslijed velikih razlika u tlaku zraka, u središnjoj Europi moglo bi biti olujnog vjetra na velikom području.

Prave zime još uvijek nema na vidiku. Osjetit ćemo tek brze hladne fronte koje će u višem gorju donijeti malo zimskog ugođaja, a u nižim područjima kišu uz jak vjetar, navode u IstraMetu. Veću mogućnost jake hladne fronte predviđaju tek oko Božića.

Najviše temperature u ponedjeljak – do 20°C!

Posted by MeteoAdriatic on Saturday, December 16, 2023