Bolesne fotografije i snimke dijele se na WhatsApp grupama. Iza njih stoje djeca s praćkama i vrlo uznemirujuća priča

Stotine članova grupa dijele fotografije i videosnimke ubijenih ili ozlijeđenih životinja

Oporavak ozlijeđenih labuda
FOTO: Screenshot/Facebook,Police and Crime Commissioner for Surrey

Novi zabrinjavajući trend raste među djecom u Velikoj Britaniji. Na aplikaciji za komunikaciju WhatsApp pojavile su se grupe, čiji su članovi i mališani osnovnoškolske dobi, u kojima se dijele videosnimke i fotografije mučenih i ubijenih životinja. Na dijelu videosnimki su životinje koje polako umiru nakon što su upucane praćkama u kojima koriste metalne kuglice iz kugličnih ležaja.

Na fotografijama djeca udaraju i zlostavljaju upucane i ozlijeđene životinje, a potom poziraju držeći njihova tijela. Gotovo 500 članova je u nekoliko grupa na WhatsAppu u kojima je podijeljeno više od 350 foto i videomaterijala mučenja i ubijanja životinja. Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA) je foto i videomaterijal opisalo kao “užasan”.

Ističu da je riječ o trendu koji je u nastajanju i koji se sve više širi među djecom. Ovi “bolesni napadi na životinje”, kako ih nazivaju, razlog su poziva vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu da se praćke zabrane te da ne budu pristupačne. Na meti djece su svinje, jeleni, golubovi, lisice, vjeverice, fazani, zečevi, guske i patke.

Deseci ozlijeđenih labudova

Dobrotvorne organizacije navode da bilježe eksponencijalni rast broja ptica ozlijeđenih praćkom. Utočište za labude koje spašava vodene ptice u engleskom selu Sheppertonu, ima dvadesetak ptica koje su ozlijeđene praćkom. Volonter Danni Rogers kaže da su ozljede na pticama “razorne” i uglavnom na glavi i vratu životinja. “To je rezultat hitaca kojima je namjera bila ubiti pticu”, dodaje.

Surprise surprise. Brooklands Dartford.

Posted by The Swan Sanctuary on Saturday, February 10, 2024

Rendgenske fotografije ozlijeđenih ptica pokazuju kuglice zaglavljene u životinjama i smrskane kosti od udaraca kuglica iz praćke. Rogers ističe da takve ozljede mijenjaju pticama život i ubijaju ih. “Vidjeli smo prijelome kostiju u području lica, oči koje su doslovno eksplodirale i propucane dušnike od kuglica. Oni su svi meta samo za bolesnu zabavu”, dodaje.

Prisjeća se da je došao po dojavi o ozlijeđenom labudu nakon što je upucan iz praćke, a onda je na povratku do vozila našao svježe ubijenog goluba koji je bio ostavljen kao “trofej”. Gotovo 500 članova, uključujući malu djecu, tinejdžere i mlađe odrasle osobe, okupilo se u 11 grupa na WhatsAppu, piše Sky News. U jednom videu koji su članovi podijelili, jelen leži trzajući se na tlu, teško ozlijeđen s ranom na glavi, nakon što ga je dijete upravo pogodilo praćkom. Iznad životinje stoji dijete s praćkom u ruci. Nakon toga, dijete udara jelena nogom.

Stravične snimke u grupama

U drugom videu dvojica tinejdžera upucala su lisicu. “U redu dečki… bio je to čelični hitac u glavu”, čuje se jedan dok govori, potom diže praćku prema kameri i pokazuje čime je ubio životinju. Na jednoj od snimki dijete osnovnoškolskog uzrasta podiže vjevericu oblivenu krvlju i govori: “Pogledajte, to je iz kugličnog ležaja, probajte”.

Djeca masovno opisuju svoja iskustva i u audioporukama. “Upucali su ga ravno u glavu momci, udarac u lubanju, ni jedan udarac nogom, ništa, ni malo trzanja prije nego što je umro”, navodi jedan dječak. “Prolazi ravno kroz glavu zeca”, dodaje drugi. “Danas sam ubio 16 životinja, momci”, kazao je jedan od dječaka.

I am beyond furious. Just in from Godstone rescued by Swans and Friends. This beautiful old gentleman has lost his eye…

Posted by The Swan Sanctuary on Thursday, February 1, 2024

Voditelj RSPCA-a Geoff Edmond kaže da je riječ o trendu koji postaje sve popularniji, a u koji su djeca uključena “namjerno i rade to iz zabave”. Policija u Londonu i Essexu svjesna je povećanja broja incidenata, dodaje. Kupovina i nošenje praćki nije zabranjeno, no kad je riječ o pucanju iz nje – zakon ima niz odredbi koje štite životinje. Takav je i Zakon o dobrobiti životinja iz 2006. koji navodi da je nanošenje nepotrebne patnje životinjama prekršaj.

Životinje žive zlostavljane

U materijalu na WhatsAppu vidljivo je da su brojne životinje zlostavljane dok su još žive, što je opet protuzakonito prema Zakonu o dobrobiti životinja. Tu je Zakon o divljini i prirodi iz 1981., koji štiti divlje ptice i neke životinje u Engleskoj i Walesu. U tom zakonu navedeno je oružje kojim osoba ne smije ubiti životinju, ali se ne navodi praćka.

Iz parlamenta poručuju da bi zakone hitno trebalo mijenjati kako bi se osiguralo sankcioniranje za one koji praćkama “nanose ozljede i patnje životinjama” te ograničiti prodaju osobama mlađima od 18 godina. Praćke su inače dostupne za kupnju putem interneta, čak i na stranicama poput eBaya i Amazona. Promjena zakona traži se i u peticiji koju je u kratkom vremenu potpisalo više od 8000 ljudi.

“Sve dok nekolicina ljudi ne bude osuđena za korištenje praćke u ove svrhe i dok se ne suoče s posljedicama, neće postojati prepreka koja bi spriječila druge da se uključe u ovu bolesnu aktivnost”, poručuje Henry Smith, potpredsjednik Svestranačke parlamentarne skupine za dobrobit životinja.

Yet another heartbreaking attack on a pair of swans today, only one of the pair has survived the attack, his mate was…

Posted by The Swan Sanctuary on Tuesday, January 30, 2024