Britanska špijunska agencija objavila novu zagonetku za privlačenje talenata

Nova zagonetka objavljena je na LinkedIn profilu agencije

FOTO: GCHQ

Britanska špijunska agencija GCHQ objavila je online zagonetku kojom želi namamiti nove regrute s “pravom mješavinom umova”. Budući da su ju objavili na LinkedInu, postali su prva britanska obavještajna agencija koja je objavila oglas za posao na toj poslovnoj društvenoj mreži.

Šarenu sliku izradio je umjetnik Justin Eagleton, a na njoj se nalazi 13 elemenata koji predstavljaju slova abecede. Izazov je prepoznati slova i sastaviti ih kako bi se otkrila skrivena poruka.

GCHQ potiče ljubitelje zagonetki koji bi mogli obrađivati informacije na drugačiji način od većine ljudi, da na rješavanju rade s prijateljima, obitelji i kolegama. Rješenje će biti objavljeno u četvrtak.

Zaposlenje i bez diplome

Direktorica GCHQ-a Anne Keast-Butler rekla je da je “od presudne važnosti” privući veći broj špijuna u ovom digitalnom dobu. “Svijet postaje sve složeniji, a prijetnjama ćemo doskočiti okupljanjem prave kombinacije umova koja nam omogućuje da se nosimo s izazovima koji su pred nama. Za nas to znači dovođenje ljudi s različitim iskustvom, različitim uvidom u probleme i različitim znanjima, kako bi stvorili tim u kojem svatko igra svoju ulogu”, rekla je Keast-Butler.

Na svojem novom LinkedIn profilu GCHQ se poziva na povijesne epizode u kojima su razbijali šifre, kao i svoju tradiciju objavljivanja zagonetki za privlačenje novih talenata. Istodobno pružaju i uvid u svoj tajnovit rad, ističe londonski The Times.

Zaposlenici GCHQ-a suprotstavljaju se prijetnjama iz stvarnog svijeta i interneta, a među agentima su i analitičari obavještajnih podataka, data scientisti, project manageri i inženjeri. GCHQ kaže da posjedovanje diplome ne mora uvijek biti uvjet za zaposlenje.