Butković tvrdi da 70 posto hrvatskih vozača ne želi uvođenje vinjeta. Pozvao se na anketu s podlim trik pitanjem

Stavovi građana o modelu obračuna cestarina propitivani su na uzorku od 600 ispitanika

13.7.2023., Zagreb - Dolazak clanova HDZ-a na sjednicu sireg predsjednistva stranke. Oleg Butkovic Photo: Neva Zganec/PIXSELL
FOTO: Neva Zganec/PIXSELL

Kroz dvije godine Hrvatska bi trebala dobiti novi sustav naplate cestarine, koji će zamijeniti dosadašnji model i ukinuti naplatne kućice. Kako piše N1, radi se o sustavu ALPR (Automatsko prepoznavanje registarskih pločica).

Korisnicima će biti omogućeno da se u sustav prije ulaska na autocestu prijave putem interneta ili na prodajnim mjestima odnosno automatima koji će se nalaziti na frekventnim lokacijama poput graničnih prijelaza i benzinskih postaja te preko pozivnog centra uz autorizaciju kreditne kartice.

‘Hrvati ne žele vinjete’

Ministarstvo se na ovaj sustav odlučilo jer, kako tvrde, Hrvati ne žele vinjete. “Ispitivanje provedeno 2019. pokazuje da je 70 posto vozača bilo upravo za model ‘plati koliko voziš’ umjesto klasične vinjete. Sustav naplate klasičnim vinjetama polako se napušta, a ovdje je riječ o elektroničkom plaćanju cestarine bez zaustavljanja”, izjavio je ministar prometa Oleg Butković.

Istraživanje na koje se poziva ministar Butković, piše N1, zapravo je anketa. Hrvatske autoceste (HAC) jesu 2019. naručile istraživanje o navikama korištenja autocesta čiji je cilj bio dobiti odgovore na pitanja o navikama korisnika te njihova usporedba kvalitete i cijena s inozemnim autocestama. U sklopu toga, ispitani su stavovi građana o naplati cestarine i izgradnji novih dionica, a anketa je provedena na uzorku od 600 ispitanika.

Postavljeno trik pitanje

No, ispitanicima je, kako piše N1, postavljeno trik pitanje o preferiranom modelu obračuna cestarina te su im ponuđena tri moguća odgovora: “model naplate korištenja samo autocesta prema prijeđenoj udaljenosti ‘plati koliko voziš'”, “model naplate ne samo autocesta, već i većine državnih cesta po uzoru na zemlje s vinjetama” te “ne znam”.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Anketari su zaključili kako je 70 posto ispitanih za model “plati koliko voziš”, dok je 29 posto ispitanika bilo za vinjete. Kod prvog ponuđenog odgovora bile su naglašene samo autoceste, dok je kod drugog ponuđenog odgovora, gdje se spominju vinjete, naplata “obuhvatila” i većinu državnih cesta. Mnoge je to, po svemu sudeći, navuklo na pomisao da će se i ceste koje se sad ne naplaćuju početi naplaćivati putem vinjeta te su zato odabrali prvu opciju.