Christine Lagarde je na lošem glasu među svojim zaposlenicima. Masovno je olajavaju, misle da je nesposobna

Samo 38 posto radnika podupire odluke o monetarnoj politici koje je banka donosila

FOTO: Profimedia

Manje od polovine radnika Europske središnje banke (ECB) podupire bančinu monetarnu politiku za predsjedničkog mandata Christine Lagarde, pokazala je anketa Organizacije međunarodnih i europskih javnih službi (IPSO).

Samo 38 posto radnika podupire odluke o monetarnoj politici koje je banka donosila unatrag četiri godine, od početka mandata predsjednice Lagarde, pokazala je anketa sindikata.

Bivša francuska ministrica financija i izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) preuzela je čelnu dužnost u ECB-u 2019., naslijedivši Marija Draghija.

Predsjedanje Lagarde smatraju ‘vrlo lošim’

Više od polovine anketiranih sumnja da ECB može ostvariti temeljne ciljeve stabilnosti cijena i inflacije. Nešto više od polovine zaposlenih smatra njezino predsjedanje „lošim” ili „vrlo lošim”, a gotovo tri četvrtine nije zadovoljno njezinim pristupom upravljanju i smatra njezin stil vođenja „autokratskim”.

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 1.159 radnika otkrilo je zabrinutost i zbog unutarnjih pitanja, uključujući politiku rodne raznolikosti. Neki smatraju da se Lagarde previše fokusira na teme koje ne spadaju u domenu monetarne politike. Uz težište na rodnoj raznolikosti, kritičari joj spočitavaju i isticanje politike zaštite okoliša, s obzirom na inflatorne izazove u eurozoni.

Neki ispitanici hvale pak njezino “inspirativno vodstvo”. Istraživanje odražava stajališta tek dijela od ukupno više od 5.000 zaposlenika i pripravnika ECB-a, pa ga je uprava nazvala „manjkavim”. Sindikat ustraje na točnosti ukupnih rezultata, otklonivši i sumnje o mogućim ‘dvostrukim odgovorima’.