Čović o Plenkovićevu potezu u Sarajevu: 'Ovo što on radi ima apsolutnu potporu u BiH'

Čović kaže da Plenkovićevo odsustvo sa sastanka s Komšićem neće utjecati na odnose Hrvatske i BiH

FOTO: RTL Danas

Premijer Andrej Plenković bojkotirao je u utorak sastanak s predsjedateljem Predsjedništva BiH Željkom Komšićem kojega Hrvatska ne priznaje kao legitimno izabranog člana državnog vrha te zemlje. Podsjetimo, Plenković je s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutteom doputovao u dvodnevni radni posjet BiH kako bi političare u toj zemlji potaknuli na provedbu reformi nužnih za donošenje odluke o otvaranju pristupnih pregovora o pristupanju Europskoj uniji. Von der Leyen i Rutte u sjedište državnog vrha došli su bez Plenkovića.

Taj je njegov potez uzburkao javnost, a komentirao ga je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je za RTL Danas rekao da je Plenković poslao ”jasnu poruku legitimnosti članova Predsjedništva”.

”Mi, naime, imamo dva bošnjačka člana Predsjedništva. O tome sam danas govorio i pred predsjednikom Europske komisije premijerom Rutteom i, naravno, pred Andrejem i to je bila odlična prigoda jer je jedan od naših uvjeta, od četrnaest onih koji nam trebaju da bi otvorili vrata EU-a, izborni zakon. I nema veće ugroze integriteta izbornog procesa kad netko zloupotrijebi takav glas”, kaže Čović.

‘To neće ugroziti odnose’

Ovaj Plenkovićev potez, kaže, neće ugroziti odnose BiH i Hrvatske. ”Štoviše, mislim da će ih ojačati jer ovo što radi gospodin Andrej Plenković ima apsolutnu potporu u Bosni i Hercegovini”, poručio je.

Čović je komentirao i očekivanja od Europske unije koja BiH mora ispuniti za otvaranje pregovora. Kaže da se ti uvjeti mogu i moraju ostvariti. ”Optimističan sam. Moramo puno toga napraviti u kratkom vremenu i biti vjerodostojni. Nažalost, mi smo dosad vični nešto dogovoriti pa sutra promijeniti svoj stav, ali privedeno je sve kraju i bio bi veliki luksuz ili avantura ne dobiti ovo otvaranje pregovora”, kaže i dodaje da Milorad Dodik nije smetnja na tom putu.

”On je bio domaćin zadnjeg sastanka i bio najkonstruktivniji da usvojimo sve, i proračun i Zakon o sukobu interesa i Zakon o sprečavanju pranja novca, terorizma i da ne nabrajam sve druge zakone” rekao je.

‘Dugopolje treba povezati s Imotskim’

Osvrnuo se i na pismo američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena koji je pozvao Gordana Grlića Radmana i kolegu iz BiH Elmedina Konakovića da utječu na Čovića kako bi prestao s opstrukcijama izgradnje Južne plinske interkonekcije kojim bi se BiH priključila na hrvatski plinovod i LNG terminal na otoku Krku. Čović da kaže da nikakva odluka još nije donesena te da je samo predložen Zakon o južnoj plinskoj interkonekciji koji je upućen u proceduru.

”Ja sam uvjeren da će on proći parlamentarnu proceduru gdje se predviđa da uistinu imamo da BH Gas ne upravlja plinom u Hercegovini. Za nas je to strateški interes Hrvata u Bosni i Hercegovini i Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Treba povezati Dugopolje s Imotskim. Naravno i američke administracije i naravno da tu ima često šumova u komunikaciji i pokušaj zaštite nekih interesa. Ja vjerujem da ćemo mi u komunikaciji s njihovom administracijom ovdje naći adekvatno rješenje”, rekao je i zaključio da ne vidi razloga zašto bi zbog toga dobili sankcije.