Danska zatvorila ključni morski prolaz, zbog kvara na ratnom brodu prijeti nekontrolirano ispaljivanje projektila

Došlo je do problema tijekom vojne vježbe

FOTO: Forsvaret

Danska je zatvorila promet tjesnacem Velikim Beltom koji je važna poveznica Baltika i Atlantskog oceana. Danska vojska kaže da je razlog tomu kvar na mornaričkom brodu, piše BBC.

Kako su vlasti zabrinute za sigurnost ovog krucijalnog plovnog puta, izdano je upozorenje za brodove da izbjegavaju Veliki Belt zbog mogućeg pada fragmenata projektila. Osim toga, zatvoren je i zračni prostor na tom području.

Također, vlasti su zamolile brodove koje se nalaze u blizini da se po potrebi usidre. Inače, na tom području se održava vojna vježba koja je počela prošlog ožujka i trebala bi završiti u petak.

Rizik od ispaljivanja projektila

Danska je vojska priopćila da se sporna aparatura mora deaktivirati jer u suprotnom postoji rizik ispaljivana projektila koji onda može daleko odletjeti.

“Problem se pojavio tijekom obaveznog testiranja kada se lanser raketa aktivira i ne može deaktivirati. Sve dok lanser nije deaktiviran postoji rizik da projektil bude ispaljen i leti nekoliko kilometara”, objašnjava se u priopćenju danskih oružanih snaga.