David Cameron se odmah bacio na posao. Za prvo službeno putovanje izabrao Ukrajinu

Novi britanski ministar vanjskih poslova posjetio Kijev

Britain's Foreign Secretary David Cameron arrives to the Foreign, Commonwealth and Development Office (FCDO) in central London on November 14, 2023. Former premier Cameron sensationally returned to the British government as foreign secretary on November 13, as Prime Minister Rishi Sunak shook up his top team before an expected general election next year. (Photo by Ben Stansall / AFP)
FOTO: AFP

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron doputovao je u Kijev i sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim na svom prvom radnom putovanju u inozemstvo, rekao je ukrajinski čelnik.

Bivši premijer David Cameron u ponedjeljak je imenovan za novog britanskog ministra vanjskih poslova. U videu koji je objavio ured Zelenskog, Cameron je rekao da želi naglasiti potporu Londona Ukrajini.

Zelenski je rekao da je zahvalan na gesti koja se dogodila u jeku sukoba na Bliskom istoku koji je, prema ukrajinskom predsjedniku, skrenuo globalnu pozornost s rata Ukrajine i Rusije, koji je sada u 21. mjesecu i ne nazire mu se kraj.

Podjela fokusa

“Svijet nije toliko usredotočen na situaciju na bojnom polju u Ukrajini, a ta podjela fokusa stvarno ne pomaže”, rekao je. Britanija je blizak saveznik Ukrajine od početka ruske invazije u veljači 2022. godine.

“Ono što želim poručiti svojim dolaskom ovdje je da ćemo vam nastaviti davati moralnu, diplomatsku potporu…ali prije svega vojnu potporu koja vam je potrebna ne samo ove i iduće godine, već koliko god vam bude trebalo”, rekao je Cameron. Dodao je da će Britanija raditi sa svojim saveznicima “kako bi osigurala da je pozornost na Ukrajini”.

U ukrajinskom priopćenju ne navodi se kad su razgovori održani. Na snazi su stroge sigurnosne mjere ​​zbog rata što znači da se detalji o posjetima stranih dužnosnika nekad objavljuju tek neko vrijeme nakon posjeta.