Delti Neretve prijeti nova invazivna vrsta: 'Pričvršćuje se za čvrste podloge, začepljuje cijevi...'

Radi se o štitastoj dagnji, školjkašu podrijetlom iz Crnog mora

05.01.2024., Ploce - Dolina Neretve u zimsko vrijeme. Delta Neretve je dolina na jugu hrvatske u Dubrovacko-neretvanskoj zupaniji, te ju na svom uscu formira rijeka Neretva. Photo: Igor Soban/PIXSELL
FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Delti Neretve prijeti nova invazivna vrsta. Radi se o štitastoj dagnji, školjkašu podrijetlom iz Crnog mora koji je na popisu 100 najgorih svjetskih invazivnih vrsta. Brzo se razmnožava i raste do 5 centimetara te može napraviti veliku materijalnu štetu čovjeku i ribama.

Pretpostavlja se da je do Neretve njezinu ličinku mogla donijeti ptica.

“Pričvršćuje se za čvrste podloge, za cijevi, začepljuje cijevi. Osim toga, ako gledamo ekološki, ona zapravo izaziva poprilično veliki poremećaj u ekosustavu jer mijenja staništa. Zauzima prostore nekih drugih vrsta, prerasta ih” kazala je Ana Bratoš Cetinić, biologinja s Odjela za primjenjenu biologiju Sveučilišta u Dubrovniku, za Dnevnik HRT-a.

Hoće li se širiti?

Do sada je štitasta dagnja uočena na području kontinentalne Hrvatske i Vranskog jezera, no nije se uspjela zadržati. Tek treba vidjeti hoće li to uspjeti u Neretvi, odnosno kako će se i hoće li dalje širiti.

“Dotok je slane vode iz mora, što je nažalost nezgodno za poljoprivredu, za poljoprivredno zemljište, ali ovoj vrsti bi moglo regulirati brzinu njezinog širenja. I populacija autohtonih ptica, ukoliko su neometane i dovoljno velike, mogle bi poslužiti kao neka vrsta prirodne obrane od prekomjernog širenja ovog školjkaša”, rekao je Petar Crnčan, malakolog iz Prirodoslovnog muzeja u Zagrebu.

Savjet za ribolovce

Uočeni primjerak star je od dvije do dvije i pol godine i trenutačno je jedini živući u jadranskom slivu. Inače, na neretvanskom području raste popis invazivnih vrsta.

“Što je sljedeće, stvarno ne znam, ali nešto nije dobro. Sigurno nije dobro i vidi se po svemu, klima se definitivno promijenila. Koliko će to utjecati ovdje u Neretvi, ne znam, ali sigurno nije dobro”, kazao je Stanko Salacan iz Opuzena.

Stručnjaci savjetuju ribolovcima da, ako uoče pričvršćene jedinke na svojoj opremi, pripaze da ne bi školjke prenijeli u drugo stanište jer bi se na taj način mogao stvoriti vrlo negativan utjecaj na lokalnu faunu, prenosi HRT.