Dva pitbula rastrgala 13-mjesečnog dječačića u Italiji. Ozlijeđeni majka i rođak djeteta

Psi pripadaju prijateljici majke i bili su slobodni

Pitbul, ilustracija
FOTO: AFP

Trinaestomjesečnog dječaka Francesca Pia D’Amara jutros su u Italiji, u pokrajini Salerno, napala dva pitbula i usmrtila ga. Napad se dogodio u dvorištu seoske kuće. Psi su u trenutku napada bili na slobodi. Dijete su, kako se pretpostavlja, napali jer su ga doživjeli kao igračku ili prijetnju.

Tragedija se dogodila u osam sati ujutro. Dijete je bilo u naručju rođaka, spremno za šetnju kad su pitbuli, inače iz drugog dijela dvokatnice, dotrčali. Čim su se vrata otvorila, bacili su se na dijete i izgrizli ga.

Majka dječaka Paola i njezin brat pokušali su osloboditi dijete iz stiska pitbulla, no psi su i njih napali. Oboje su izgrizeni po rukama i nogama. Na tijelu djeteta pronađene su duboke ozljede prouzročene ugrizima pasa, piše Corriere della Sera.

Psi pripadaju prijateljici majke

Paola je podrijetlom iz Montecorvina Rovelle, a nakon nesuglasica sa suprugom preselila se u Campolongo gdje je iznajmila dio seoske kuće u kojoj je živjela sa sinom. Psi pripadaju njezinoj prijateljici, vlasnici kuće koja živi u drugom dijelu tog objekta.

Prema navodima susjeda, pitbulli nisu do sada pokazivali znakove agresivnosti. “Možda su psi mislili da je dijete opasno jer ga nikad nisu vidjeli”, rekla je teta napadnutog djeteta Milena Santoro. Nakon napada, preuzela ih je veterinarska služba ASL koja će odlučiti o njihovoj sudbini.

Gradonačelnik Ebolija Mario Conte kazao je da će uprava snositi troškove pokopa djeteta. Italija nema popis potencijalno opasnih rasa pasa. Ministarstvo zdravstva je 2006. godine izdalo pravilnik koji je uključivao popis pasmina koje se smatraju opasnima, no kasnije je ta odredba ukinuta zbog “diskriminacije pasa”.