Dvadeset tisuća stanovnika Dalmatinske zagore iznenada ostalo bez vode. Uništena je i cesta, poplavljena prizemlja

Očekuje se da bi kvar trebao biti otklonjen večeras, kažu iz tvrtke Vodovod i odvodnja Cetinske krajine

FOTO: screenshot Nova TV

Zbog kvara na magistralnom cjevovodu u naselju Ruda u nedjelju je oko 20 tisuća stanovnika Dalmatinske zagore ostalo bez vode, a popravak kvara očekuje se noćas, doznaje se u Vodovodu i kanalizaciji Cetinske krajine.

“Radovi su u tijeku i očekujemo da će kvar biti uklonjen u nekoliko idućih sati večeras”, rekao je Hini Josip Mioč, direktor tvrtke Vodovod i odvodnja Cetinske krajine, u prvim večernjim satima.

Do prekida i poteškoća u vodoopskrbi došlo je na području grada Sinja (Bajagić, Obrovac, Radošić, Lučane), i cijelog područja grada Trilja, općine Otok, općine Dicmo, te dijela vodoopskrbnih područja pod upravom splitskog i omiškog Vodovoda, kazao je Mioč.

Prokuhavati vodu u slučaju zamućenja

U slučaju zamućenja vode, što se nakon ponovne uspostave vodoopskrbe može očekivati, preporučuje se prokuhavanje vode za piće, osobito za potrebe djece i osoba slabijeg imuniteta.

Proboj vode uništio je cestu u mjestu Ruda, a stotine kubika vode poplavilo je prizemlja velikog broja stambenih i poslovnih objekata. Zbog radova zatvorena je za promet županijska cesta Otok – Ruda, a promet se odvija alternativnim pravcima.

Cisterne s vodom za opskrbu stanovništva postavljene su u Trilju na parkingu bivše tvornice Cetinka, u Otoku kod škole, u Dicmu kod općinske zgrade te kod crkava u Bagajiću i Lučanima.

Cjevovod star 50 godina

“Ovdje živim, a jutros u 8 sati, kad je to grunulo, to je bilo kao potres, 7 po Rihteru, ovo je drugi put da se dešava u godinu i pol. Sad Ruda nema vode za napiti se, a ima male djece. Ovdje su djeca jutros išla kad su išla u crkvu, da su 10 minuta kasnije pošli diglo bi ih u zrak i bila bi katastrofa”, rekao je Jure Kamber za Novu TV.

“To je cjevovod star 50 godina, nije kune uloženo u njega, a opskrbljuje čitavu Cetuinsku krajinu i splitsko zaleđe”, kaže gradonačelnik Sinja Miro Bulj.