Dvije sestre vodile lanac prostitucije u Zagrebu, klijente vabile nadimcima Mazna37 i Grudi4. Ogorčene mušterije: 'Razočarao sam se uslugom'

Na sudu su se vadile da su zbog korona krize spašavale firmu

A prostitute waits for clients in a street of the French southeastern city of Nice, on September 5, 2015.  AFP PHOTO / VALERY HACHE (Photo by VALERY HACHE / AFP)
FOTO: AFP

Protiv dviju sestara iz Zagreba, u dobi od 33 i 28 godina, podignuta je optužnica zbog zarade i poticanja drugih na pružanje spolnih usluga, organizacije i oglašavanje prostitucije. Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu prije dva dana podiglo je optužnicu u kojoj stoji da je prvookrivljena sestra radila u periodu od siječnja 2017. do rujna 2022. godine, a druga od siječnja 2018. do rujna 2022., piše 24sata.

Optužnica otkriva da su zajedno preko Plavog oglasnika stupile u kontakt s djevojkama i dogovorile se da će im pronalaziti klijente. Djevojke su klijentima pružale seksualne usluge koje bi naplaćivale, a dio iznosa davale su sestrama. Objavile su više oglasa u kojima su oglašavale pružanje spolnih usluga po unaprijed dogovorenoj cijeni. Sve se odvijalo u poslovno-stambenom objektu na Zagrebačkoj aveniji i drugim adresama, u unajmljenim stanovima. Usluge su oglašavale pod naslovima poput ”Plava bomba 35 godina”, ”Atraktivna plavuša 35 godina”, ”Mazna37”, ”Vatrena plavuša, grudi 4”, ”Plavuša milf” i slično.

Oštećene djevojke koje su sestre zaposlile pružile su spolne usluge klijentima najmanje 245 puta, a sestre su zaradile najmanje 30.173,89 eura, što su međusobno podijelile u točno neutvrđenom iznosu. Muškarcima su usluge nudile po cijeni od 53,09 eura za pola sata, dok bi za sat vremena naplaćivale po 106,17 eura. Cijene nisu bile fiksne, pa su ponekad naplaćivale 79,63 eura za pola sata i 159,27 eura za sat vremena, a nekad i 66,36 eura za pola sata te 132,53 eura za sat vremena. Polovicu zarađenog novca djevojke su sestrama ostavljale na skrivenim mjestima u stanovima, primjerice u pećnici ili ormariću iznad nape ili ispod sudopera.

Traži se zatvorska kazna

Prvookrivljena je jedno vrijeme sama radila, od listopada 2022. do travnja 2023. godine. Tada je za pružanje spolnih usluga angažirala jednu djevojku koja je, prema optužnici, pružila najmanje 62 usluge po cijeni od 50 ili 55 eura za pola sata i 100 ili 110 eura za sat vremena. Time je prvookrivljena zaradila oko 3410 eura.

Optužnica predlaže da sud prvookrivljenoj Zagrepčanki za svako od šest kaznenih djela prostitucije izrekne jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, a drugoj godinu i osam mjeseci. Traži se i da sud svakoj izrekne novčanu kaznu od 166 dnevnih iznosa od kojih je svaki 60,24 eura, što je ukupno od 10.000 eura.

Policija je u ovom slučaju ispitala više od 30 svjedoka, a sestrama su pretraženi dom i druge prostorije koje su koristile. Na temelju naloga suca istrage snimani su njihovi telefonski razgovori i druge komunikacije na daljinu, kao i tajno praćenje i tehničko snimanje osoba.

Oglašavale masažu

Prvookrivljena se na ispitivanju u policiji branila da je sve to radila zbog loše materijalne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa. ”Sve sam učinila zbog dobrobiti firme. Ideju sam dobila kada sam, vezano uz prostituciju, vidjela emisiju Provjereno, nakon čega sam to sve malo istražila i počela se time baviti. Odlučila sam tako zaraditi i spasiti firmu. Nitko nije oštećen i nitko nije bio ni na što prisiljen. Djevojke su se same javile i radile su koliko su htjele. Imale su sav materijal, grijanje i hlađenje. Djevojke smo pronalazile tako što su se javljale na oglas za posao”, rekla je Zagrepčanka.

Druga je sestra pak sve svalila na prvu. ”Cijeli posao nisam osmislila ja nego moja sestra. Na oglasniku bih se ulogirala, pustila oglas i onda organizirala kada će doći klijent”, rekla je i kazala da ne zna kako se dijelio novac između djevojaka i njezine sestre, no zna da je ona dobivala sedam do deset posto od ukupne zarade.

Svjedokinje su otkrile da se u oglasima pisalo o masaži i maserkama te da su, osim ”klasičnih seksualnih odnosa” pružale i ”masaže s ručnim završetkom ili oralne usluge”. Svjedočio je i jedan od muškaraca koji se javio na oglas. On se, rekao je, razočarao uslugom jer ga je u stanu dočekala žena u dobi od 40 do 45 godina, a ne djevojka od 30. Okrenuo se i izašao van iz stana.