Egipat razjareno odbija zapadni plan za Gazu: 'Hoćete da primimo milijun Palestinaca? Ma evo, proslijedit ćemo vam ih sve u Europu'

Egipat strahuje od masovnog priljeva Palestinaca, a neki dužnosnici već prijete da će ih 'poslati u Europu'

A man carries a rescued Palestinian girl from the rubble of a building after an Israeli airstrike at the Rafah refugee camp, in the southern Gaza Strip on October 17, 2023. Relief convoys which have been waiting for days in Egypt were on October 17, headed towards the Rafah border crossing with the besieged Palestinian enclave of Gaza, aid officials said. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
FOTO: AFP

Egipat je dugo igrao ulogu posrednika u sukobima na Bliskom istoku, ne samo između Izraela i Palestinaca, već i između glavnih palestinskih frakcija. Bila je to prva arapska država koja je sklopila mir s Izraelom još 1978., nakon nekoliko ratova sa židovskom državom. Sada se našao pod pritiskom zbog graničnog prijelaza Rafah prema Pojasu Gaze – jedinog koji ne kontrolira Izrael.

Tisuće Palestinaca – u bijegu od izraelskog granatiranja iz odmazde – čekaju na svojoj strani granice s Gazom, dok su stotine kamiona koji prevoze potrebnu humanitarnu pomoć parkirani na egipatskoj strani. Još konvoja na putu je prema granici. No, još uvijek nema dogovora o otvaranju graničnog prijelaza koji je, prema izvještajima s terena, također bio meta napada proteklih dana.

Strah od egzodusa Palestinaca

Kairo je godinama strogo kontrolirao kretanje preko prijelaza Rafah – do te mjere da su mnogi Palestinci optužili Egipat za jačanje izraelske blokade Gaze, koja je na snazi ​​otkako je Hamas tamo preuzeo punu vlast 2007. godine.

Ograničenja su se uglavnom dovodila u vezu sa sigurnosnim problemima na sjevernom Sinaju, gdje su egipatske vlasti dugo bile upletene u smrtonosni sukob s džihadistima povezanima s Al Qaidom. No, trenutna nevoljkost Egipta da otvori prijelaz, bez jasnih uvjeta i jamstava, možda je više pokušaj izbjegavanja egzodusa Palestinaca iz Gaze, piše BBC-jev urednik za Bliski istok Sebastian Usher.

Takvog je mišljenja šef UN-a za humanitarna pitanja, Martin Griffiths, koji kaže da se egipatske vlasti boje priljeva stanovnika Gaze, za koje bi onda bile odgovorne, i to na neodređeno vrijeme. Osim toga, Egipat ne želi igrati nikakvu ulogu u onome što bi moglo dovesti do trajnog preseljenja stotina tisuća Palestinaca iz Pojasa Gaze.

‘Dobro, poslat ćemo ih u Europu’

Poruka iz Kaira zapadnim diplomatima je jasna: Isporučit će pomoć u Gazu, ali će se oduprijeti svakom pritisku da prihvati veliki broj Palestinaca. Sameh Shoukry, egipatski ministar vanjskih poslova, u ponedjeljak je upozorio da “prisilno raseljavanje” nije rješenje za palestinsku krizu.

Oštrijom retorikom, jedan viši egipatski dužnosnik rekao je svom europskom kolegi: “Želite da primimo milijun ljudi? Dobro, poslat ću ih u Europu. Ako vam je toliko stalo do ljudskih prava, vi ih uzmite”, citirao ga je Financial Times. Isti list je citirao i Europljanina koji je razgovor s egipatskim kolegom opisao kao dokaz da su “Egipćani baš jako, jako ljutiti”.

Masovni priljev Palestinaca na sjever Sinaja za Egipat predstavlja scenarij iz noćne more. Regiji koja je ranije bila baza militanata Islamske države nedostaje infrastrukture da se nosi s tolikim brojem ljudi, a i zemlja je u gospodarskoj krizi.

U međuvremenu, Gaza ide u humanitarnu katastrofu

Za sada se čini da je Egipat spreman prijelaz preko granice dopustiti strancima i Palestincima s dvojnim državljanstvom, ali želi to vezati uz ulazak humanitarne pomoći u Gazu.

Međutim, izgleda da Izrael želi upravo suprotno – dopustiti da ode više Palestinaca nego što je Egipat spreman prihvatiti, uz ograničavanje količine pomoći koja bi mogla stići u Pojas Gaze.

U međuvremenu, humanitarne agencije upozoravaju da je situacija tamo sve bliža humanitarnoj katastrofi.