Erdogan traži podršku zaljevskih zemalja za zajednički pritisak na Washington. Želi prekid ofenzive na Gazu

Turski predsjednik kaže da neće biti mira sve dok Washington ne bude smatrao Gazu palestinskom zemljom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je pozvao da se na Sjedinjene Države izvrši pritisak kako bi se prekinula izraelska ofenziva u Gazi, istodobno istaknuvši da neće biti dogovora sve dok Washington to područje ne bude smatrao palestinskom zemljom. “Trebali bismo razgovarati s Egiptom i zaljevskim zemljama i izvršiti pritisak na Sjedinjene Države”, rekao je Erdogan turskim novinarima u zrakoplovu na povratku sa samita u Rijadu.

“SAD bi trebao pojačati pritisak na Izrael. Zapad bi trebao pojačati pritisak na Izrael… Za nas je od vitalnog značaja da se postigne prekid vatre. SAD je najvažnija zemlja koja treba biti uključena u ovo jer ima utjecaj na Izrael”, ponovio je Erdogan, pojasnivši da neće zvati američkog predsjednika Joea Bidena. “Ne možemo se složiti s gospodinom Bidenom kad sukobu pristupa na način da Gazu smatra zemljom doseljenika ili zemljom Izraela, a ne zemljom palestinskog naroda”, rekao je.

Erdogan: ‘EU razmišlja isto kao Izrael’

Naglasio je da Europska unija razmišlja na isti način kao i Izrael kada je posrijedi Hamas. “Ali mi ne razmišljamo poput njih. Hamas smatram političkom strankom koja je pobijedila na izborima u Palestini. Ne vidim stvari poput njih”, kazao je. U subotu su na samitu u Rijadu čelnici arapskih i muslimanskih zemalja osudili “barbarske” akcije izraelskih snaga u Gazi, no suzdržali su se od najave kaznenih ekonomskih i političkih mjera protiv Izraela.

U radu samita su sudjelovali predstavnici Arapske lige i Organizacije islamske suradnje (OIC). Sastanak na vrhu iznjedrio je regionalne podjele u pogledu načina na koji bi trebalo odgovoriti na sukob, usred bojazni od širenja sukoba u regiji. Prema izraelskim podacima u sukobima je dosad na izraelskoj strani poginulo 1200 ljudi, većinom civila, a po podacima ministarstva zdravstva u Gazi kojim upravlja Hamas, u bombardiranju Gaze smrtno je stradalo više od 11.000 ljudi, većinom civila.