Eskalira sukob azijskih sila. Pakistan osvetnički napao ciljeve u Iranu, ubijeno najmanje 7 ljudi

Raniji iranski napad ozbiljno je oštetio odnose dviju zemalja

FOTO: AFP

Pakistan je izveo niz napada na “skrovišta separatističkih militanata unutar Irana”, priopćilo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi CNN. Najnoviji je to incident nakon velikog porasta napetosti između dva susjeda.

U eksplozijama je poginulo najmanje sedam ljudi, a među njima četvero djece, objavio je dužnosnik iranske pogranične pokrajine Sistan i Balučistan. Žrtve su, prema prvim informacijama, bili strani državljani.

Podsjetimo, Iran je u utorak napao dvije baze militantne skupine Džaiš al-Adl u Pakistanu. Pakistan je tada oštro osudio ničim izazvanu iransku povredu svoga zračnog prostora, te nagovijestio “ozbiljne posljedice”. To je pokrenulo i diplomatski spor koji je počeo pakistanskim opozivom veleposlanika iz Irana i obustavom svih iranskih posjeta na visokoj razini.

Pakistan objavio cilj

I Pakistan i Iran dugo su se borili protiv militanata u nemirnoj regiji duž zajedničke 900 kilometara duge granice, ali najnoviji incident označava veliku eskalaciju između dviju susjednih sila i dolazi u trenutku kada regionalna neprijateljstva na Bliskom istoku bujaju zbog Izraela koji vodi rat u Gazi.

Pakistan je nakon napada na Iran poručio da “u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Islamske Republike Iran” i da je “jedini cilj današnjeg čina bio obrana pakistanske sigurnosti i nacionalnih interesa, koji su najvažniji i ne mogu biti ugroženi”, piše CNN.

Odmazda za napad od utorka

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian nakon napada na Pakistan u utorak rekao je da je njegova zemlja ciljala samo iranske “teroriste” na pakistanskom tlu i da “nitko od državljana prijateljske zemlje Pakistan nije bio meta raketa i bespilotnih letjelica Irana”.

No, smrtonosni napad unutar pakistanskog teritorija ozbiljno je oštetio odnose između dviju zemalja, rekao je pakistanski ministar vanjskih poslova Jalil Abbas Jilani svom iranskom kolegi. “To nije bilo samo ozbiljno narušavanje pakistanskog suvereniteta, već i nečuveno kršenje međunarodnog prava i duha bilateralnih odnosa između Pakistana i Irana”, priopćio je.

Jilani je također upozorio da bi jednostrane akcije mogle potkopati regionalnu sigurnost, dodavši da je terorizam zajednička prijetnja koja se mora riješiti koordiniranim naporima.

Nemirno pogranično područje

Inače, iranska pokrajina Sistan i Balučistan graniči s Afganistanom i Pakistanom, i ima bogatu povijest sukoba između iranskih sigurnosnih snaga i sunitskih militanata. Ujedno je i jedna od najsiromašnijih regija Irana. U njoj žive Baluči, narod koji je sklon izražavanju žestoke neovisnosti, buneći se što njihovim teritorijem vladaju Islamabad i Teheran.

Džaiš al-Adl, ili Vojska pravde, koja je u utorak bila meta iranskih udara, separatistička je militantna skupina koja djeluje s obje strane granice. Deklarirani cilj skupine je neovisnost iranske pokrajine Sistan i Balučistan.