Eurobarometar: Europljani i dalje čvrsto uz Ukrajinu, većina ih želi da postane članica EU

Čak 60 posto građana smatra da se Ukrajini treba pomagati financiranjem vojne opreme

(FILES) People paint the figures of Soviet soldiers using Ukranian flag colours at the base of the Soviet Army monument in Sofia, on February 27, 2022 in reaction to Russia's invasion of Ukraine. A towering Soviet-era monument prominently featuring a soldier started to be dismantled in Sofia on Tuesday, following years of controversy between Bulgaria's opposing camps of pro-Europeans and Russophiles. (Photo by Nikolay DOYCHINOV / AFP)
FOTO: AFP

Potpora među Europljanima oko niza mjera poduzetih kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu i dalje je vrlo visoka, objavio je Eurobarometar 13. prosinca, objavljujući rezultate ankete provedene od kraja listopada do sredine studenog među građanima svih 27 država članica EU-a. Razgovor je obavljen s 26.471 građana.

Gotovo devet od deset ispitanika (89 %) slaže se s pružanjem humanitarne pomoći ljudima pogođenima ratnim stradanjima, a više od osam od deset ispitanika (84 %) slaže se s prihvatom osoba koje bježe od rata u EU. S pružanjem financijske potpore Ukrajini slaže se 72 % ispitanika. Isti udio (72 %) podupire ekonomske sankcije ruskoj vladi, poduzećima i pojedincima.

Otprilike šest od deset ispitanika slaže se da EU Ukrajini dodijeli status zemlje kandidatkinje (61 %) i da EU financira kupnju i isporuku vojne opreme Ukrajini (60 %). Većina ispitanika zadovoljna je odgovorom EU-a na rusku invaziju na Ukrajinu (57 %). Isto to o odgovoru svoje nacionalne vlade smatra 54 % Europljana.

Snažnija i neovisnija EU

U kontekstu ruskog agresivnog rata protiv Ukrajine više od 80 % ispitanika smatra da bi EU trebao masivno ulagati u obnovljive izvore energije (83 %) i što prije smanjiti svoju ovisnost o ruskim izvorima energije (81 %).

Više od dvije trećine građana EU-a (69 %) zalaže se za zajedničku vanjsku politiku država članica i smatra da EU ima dovoljno ovlasti i alata za obranu gospodarskih interesa Europe u globalnom gospodarstvu.

Zajednička migrantska politika

Više od tri četvrtine Europljana (77 %) podržava zajedničku obrambenu i sigurnosnu politiku država članica EU-a. Isto to smatra više od 60 % ispitanika u svakoj državi članici.

Gotovo sedam od deset ispitanika (69 %) podržava zajedničku europsku migracijsku politiku, dok ih 68 % podupire zajednički europski sustav azila. Istodobno se tri četvrtine ispitanika (75 %) zalažu za jačanje vanjskih granica EU-a s većim brojem europskih službenika graničnog nadzora i obalne straže.

Pozitivna predodžba o EU-u

Čak 28 % Europljana smatra da su imigracija, s jedne strane, i rat u Ukrajini, s druge strane, među najvažnijim pitanjima pred EU-om. Slijedi međunarodna situacija (24 %), „porast cijena cijena / inflacija / troškovi života” (20 %, na četvrtom mjestu, prošlog proljeća zauzimalo prvo mjesto).

Istraživanje pokazuje da 70 % građana EU-a doživljava Europsku uniju otokom stabilnosti u nemirnom svijetu. To je stav većine ispitanika u svim državama članicama. Usto, 61 % građana optimistično je u pogledu budućnosti EU-a.