Evo nas u najgorem dijelu proljeća: zbog olujnog juga upaljen meteoalarm, danas će pljuštati kiša, sutra stiže zahladnjenje

U planinskim krajevima kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg

10.02.2024., Kastela - Olujno jugo u Kastelima. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL
FOTO: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Promjenjivo, u središnjim i istočnim krajevima i pretežno oblačno, povremeno s kišom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za ponedjeljak. U prvom dijelu dana u Dalmaciji mjestimice obilni pljuskovi praćeni grmljavinom, a u planinama je još ujutro moguć snijeg. Najmanje kiše danas se očekuje na sjevernom Jadranu.

Vjetar većinom slab, na krajnjem istoku umjeren jugoistočni u okretanju na jugozapadni. U Dalmaciji jako i olujno jugo u slabljenju i okretanju na umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom će biti između 11 i 16 Celzija, na istoku i malo viša.

Zbog vrlo jakog, mjestimice moguće i olujnog juga, za srednju i južnu Dalmaciju na snazi je narančasti meteoalarm.

U gorju susnježica i snijeg

Navečer i u noći na utorak u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu očekuje se prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Na sjevernom Jadranu i u podvelebitskom primorju zapuhat će slaba bura, prognozira meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak.

U utorak će biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima uz povremenu slabu kišu i malo hladnije. U Dalmaciji mjestimice obilni pljuskovi praćeni grmljavinom. U više slojeve atmosfere prodrijet će hladniji zrak te će spustiti snježnu granicu na 1600 m nadmorske visine. U planinskim krajevima kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg, dodaje Lipovšćak.

Puhat će umjeren južni i jugozapadni vjetar, a na sjevernom Jadranu slaba bura.