Filipović maloprije priopćio da je paprika babura poskupjela za 50 posto: 'To nije neopravdano dizanje cijene'

Ministar gospodarstva neumorno prati cijene, zna i koliko košta crveni luk

FOTO: Pixsell

Na stranici ”Kretanje cijena” ažurirane su cijene u trgovačkim lancima koje su vrijedile 30. studenog 2023., priopćilo je Ministarstvo gospodarstva na čelu s Davorom Filipovićem.

Prema novim podacima o cijenama, košarica u Konzumu s 365 artikala iznosi 925,54 eura i jeftinija je za 5,56 posto u odnosu na 31. prosinca prošle godine. Isti broj artikala u Tommyju košta ukupno 912,42 eura i košarica je na kraju studenog ukupno jeftinija za 8.76 posto nego prije godinu dana.

U KTC-u 349 artikla danas košta 925,90 eura, što je jeftinije za 3,81 posto.

Jeftiniji sir, špagete, ulje…

Konzum je dosad snizio cijene za 146 proizvoda, Tommy za 161 artikl, dok je KTC d.d. snizio cijene za 89 proizvoda. Najveće pojeftinjenje, između 40 do 60 posto, sva tri trgovca napravila su kod polutvrdog sira Gouda od tri kilograma, Barilla špageta 500 g Zlato polje i Žito, Zvijezda biljnog ulja od jedne litre te riže Zlato polje dugo zrno Arborio scotti od jednog kilograma.

Ministarstvo gospodarstva hvali se da je ”razvidno kako su snižene zahvaljujući ograničavanju cijena u okviru Vladinih mjera pomoći stanovništvu” koje su na snagu stupile 18. rujna 2023. godine.

Skuplje povrće i salama

Što se tiče poskupljenja, u KTC-u su najviše poskupili maslinovo extra djevičansko ulje Zvijezda, brokula i crveni luk, i to za 45 do 50 posto. U Konzumu su paprika babura i brokula poskupile za 44 do 50 posto, dok je u Tommyju je značajnije poskupila čajna kobasica PIK Vrbovec, za 40 posto.

”Od posljednjeg ažuriranja nije evidentiran novi neopravdani rast cijena”, tvrdi Ministarstvo.