Filmska pljačka u Srbiji. Grupa lopova iz nekad najčuvanije zgrade u Jugoslaviji ukrala 43.000 ordena

Glavni osumnjičeni je bivši državni tajnik

19, October, 2022, Belgrade - Kreni - promeni initiative organized a performance and a media conference in front of the Palace of Serbia. Photo: Amir Hamzagic/ATAImages

19, oktobar, 2022, Beograd - Inicijativa Kreni-Promeni organizovala je performans i konferenciju za medije ispred Palate Srbija.  Photo: Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL
FOTO: Amir Hamzagic/ATAImages

U Beogradu je provedena velika akcija policije u kojoj je uhićeno osam osoba, a za dvojicom muškaraca policija još uvijek traga. Svi oni osumnjičeni su da su opljačkali zgradu Palače Srbije, ranije poznatu kao Palača Federacije i zgrada Saveznog izvršnog vijeća (SIV), što je bio naziv za vladu u bivšoj SFRJ. Lopovi su iz zgrade odnijeli desetke tisuća ordenja.

Uhićena su šestorica muškaraca u dobi između 53 i 65 godina i dvije žene u dobi od 44 i 65 godina. Policija traga za još dvojicom muškaraca starosti 46 i 52 godine. Sudu je podnesen prijedlog za raspisivanje tjeralica protiv njih.

Prema navodima u kaznenoj prijavi, deset osoba sudjelovalo je u pljački ureda za ordenje koji se nalazi u desnom krilu SIV-a, a glavni osumnjičeni je bivši državni tajnik Slobodan Homen. Riječ je o teškoj krađi državne imovine, a ukradeno je 43.000 državnog ordenja izuzetno velike vrijednosti.

Zatražen istražni zatvor

Uhićene osobe već su ispitane, svi su iznijeli svoje obrane. Treće tužiteljstvo zatražilo je određivanje istražnog zatvora protiv četiri osobe, kao i raspisivanje tjeralice za dvojicom koji su za sada u bijegu, navode na svojim internetskim stranicama. Prema troje osumnjičenih zatražena je mjera nadzora kako bi se kazneni postupak vodio bez ometanja, dodaju.

Zgrada SIV-a nalazi se na Novom Beogradu, između Bulevara Mihajla Pupina i Bulevara Nikole Tesle. Izgrađena je 1959. za potrebe tadašnje savezne vlade, odnosno Saveznog izvršnog vijeća. U njoj je bio kabinet i predsjednika SFRJ-a Josipa Broza Tita.

Raspad Jugoslavije u istoj zgradi na čelu SIV-a je dočekao Ante Marković. Na funkciju predsjednika SIV-a je izabran 16. ožujka 1989. godine, a ostavku je podnio nakon više od godinu i pol, 20. prosinca 1991. godine.