Foto. Izašao je zadnji Supermjesec ove godine, pogledajte fotke snimljene diljem Hrvatske

Pogledajte u nebo

Supermjesec nad Zagrebom
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Objavljujemo galeriju današnjeg izlaska Mjeseca iznad brojnih mjesta u Hrvatskoj. Večeras je nad nama Supermjesec, a kako javlja NASA taj termin je skovao astrolog Richard Nolle 1979. godine.

NASA, inače, na svom sajtu ima vodič koji pokazuje što se sve po danima u pojedinom mjesecu može vidjeti na nebu. Vodič je detaljan i govori o Mjesečevim mijenama, asteroidima, zvijezdama, galaksijama i sazviježđima.

Govori i o nazivima određenih pojava na nebu, pa tako piše da Supermjesecom nazivamo Mjesec koji se gotovo poklapa s perigejem, najbližom točkom što dolazi Zemlji u svojoj eliptičnoj orbiti. Ujedno je to, iz naše perspektive, najveći i najsjajniji Mjesec u godini.

Zadnji Supermjesec ove godine

Budući da je blizu jesenskoj ravnodnevici, naziva ga se i Mjesecom Žetve. Taj termin skovan je zbog farmera koji su nekada morali raditi do kasno u noć, pod svjetlošću mjesečine.

Razne kulture diljem svijeta Supermjesec u jesen nazivaju drugačije, pa je tako u Europi ponekad nazivan i Voćnim Mjesecom. Ove godine smo imali tri pojave Supermjeseca, jedan u srpnju i dva u kolovozu. Ovo je zadnji u 2023.

Pun Mjesec nad Zagrebom Davor Puklavec/PIXSELL
Pun Mjesec nad Zagrebom Davor Puklavec/PIXSELL
Supermjesec nad Zagrebom Emica Elvedji/PIXSELL
Supermjesec iznad opatijske Djevojke s galebom Nel Pavletic/PIXSELL
Supermjesec iznad Konjevrata Zvonimir Barisin/PIXSELL
Supermjesec iznad Konjevrata Zvonimir Barisin/PIXSELL
Supermjesec iznad Konjevrata Zvonimir Barisin/PIXSELL