Foto. U Britaniji pali možda i najveći prevaranti u povijesti: Bugari od socijalne pomoći izvukli 50 milijuni funti pa živjeli kao lordovi

Radi se o najvećoj prijevari ovog tipa na području Engleske i Walesa

Bugarska banda priznala je krivnju za najveću prijevaru sa socijalnom pomoći u povijesti Velike Britanije. Kako piše Telegraph, njihova prijevara je porezne obveznike koštala više od 50 milijuna funti.

Bugarski državljani, Galina Nikolova (38) Stoyan Stoyanov (27), Tsvetka Todorova (52), Gyunesh Ali (33), i Patritsia Paneva (26), priznali su krivnju za prijevaru i pranje novca zbog svoje umiješanosti u višemilijunsku prijevaru.

Petero članova organizirane kriminalne skupine prikupilo je više od 50 milijuna funti iz britanskog sustava socijalne skrbi (Universal Credit), a vlasti su okarakterizirale ovo kao najveću prijevaru ovog tipa na području Engleske i Walesa.

Djelovali s triju lokacija u Londonu

Tijekom perioda od četiri i pol godine, od listopada 2016. do svibnja 2021., kriminalna skupina podnijela je tisuće lažnih zahtjeva za naknadu koristeći stvarne ljude ili ukradene identitete.

Optužbama u prilog ide niz fizičkih dokaza kao što su krivotvoreni dokumenti, krivotvorene platne liste i lažna pisma od stanodavaca, poslodavaca i liječnika opće prakse. Ako bi im zahtjeve odbili, prevaranti bi pokušavali iznova sve dok ne bi dobili odobrenje.

Banda je djelovala s triju lokacija u Londonu. Njihove “tvrtke” su “pomagale” ljudima u dobivanju naknada.

Jedan od optuženih se dao u bijeg

Međutim, istragom je utvrđeno da su njihovi klijenti, nakon što su podnijeli svoje zahtjeve za naknadu, pali u ruke kriminalne skupine. Novac dobiven iz ovih prijevara prali su tako što su ga prebacivali na više računa te ga podizali u gotovini.

Optuženi su uhićeni 5. svibnja 2021. godine i tada su im pretražene nekretnine. Tijekom ovih pretraga pronađeno je i zaplijenjeno stotine paketa u kojima su bili krivotvoreni zahtjevi i dokumenti.

Policija je našla i snopove gotovine, luksuzne automobile te dizajnersku robu poput satova, jakni i naočala. Nakon puštanja iz pritvora, jedan od petorice optuženih, Ali, pobjegao je iz zemlje u Bugarsku.

Svi optuženi su priznali svoju krivnju

Međutim, izručen je u Veliku Britaniju 25. veljače 2023. godine. S obzirom na ogromnu količinu dokaza, svi optuženi su na kraju priznali krivnju.

“Ovaj slučaj najveći je progon za prijevaru s naknadama ikada donesen sudovima u Engleskoj i Walesu. Ova prijevara je stajala porezne obveznike više od 50 milijuna funti”, rekao je tužitelj Ben Reid.

Britanski ministar za rad i mirovinski sustav, Mel Stride, rekao je kako je izuzetno ponosan na rad istražitelja “Predani smo zaštiti novca poreznih obveznika. Moja je poruka jednostavna – ako varate s državnim naknadama, varate i porezne obveznike, a mi ćemo vas uhvatiti”, rekao je Stride.