Gorivo izlijevali u sustav odvodnje ZTC-a, a uvjeravaju da zagađenja nije bilo: 'Osjetio se miris, nisu bile fekalije'

Do dolaska inspektora na teren sve je bilo očišćeno

FOTO: screenshot Nova TV

U Zrakoplovno-tehničkom centru je došlo do incidenta. Zasad neutvrđena količina goriva izlijevana je u sustav odvodnje. Umjesto u spremnicima, gorivo je završavalo u sustavu odvodnje ZTC-a u Velikoj Gorici.

“U obilasku smo primijetili da se osjeti miris nekakvih otpadnih tekućina koje nisu fekalije”, rekao je voditelj Odjela zaštite na radu u ZTC-u Miodrag Plantak u Dnevniku Nove TV.

Nema podataka o tome koja količina goriva je ispuštena u odvodnju, no nagađa se da je riječ o nekoliko tisuća litara. Također, ne može se ni utvrditi koliko dugo se na taj način ispuštalo gorivo prije nego što je ZTC uzorke poslao na analizu, a propuste prije dva mjeseca prijavio Državnom inspektoratu.

Sanacija obavljena prije inspekcije

Do dolaska inspektora na teren sve je bilo očišćeno pa nije utvrđeno koje količine naftnih derivata su se pomiješale s otpadnim vodama. S obzirom na to da je sustav spojen na javnu vodovodnu mrežu – moguće je da je bila ugrožena i pitka voda.

U ZTC-u uvjeravaju da nije bilo zagađenja. “Nakon tog incidenta koji je, ponavljam, izoliran, dva se puta radilo uzorkovanje otpadnih voda i vode za ljudsku potrošnju. Svi pokazatelji su bili da je voda ispravna”, navodi Plantak.

ZTC nalaz naziva poslovnom tajnom, nema službene potvrde da je riječ o kerozinu iz helikoptera. Njegovo nepravilno skladištenje može biti opasno za okoliš i ljude, upozorava toksikolog Zdravko Tolić.

‘Štetni za zdravlje ljudi i okoliš’

“Ako se to nalazi blizu vodocrpilišta, tu vam se nalazi benzen, fluen, ksilen i etilbenzen koji su štetni za zdravlje. Najveća opasnost prijeti od zapaljivosti, vrlo je lako zapaljiv i može stvoriti visoke temperature prilikom gorenja”, objasnio je Tolić.

Uprava remontnog zavoda podnijela je i kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a obaviješten je i MORH. “Onaj tren kad smo saznali, smo i prijavili. Nikakvih ispiranja ni sakrivanja nije bilo”, tvrdi Plantak.

Dodaje da su nabavili nove spremnike, pregledali stare, a gorivo koje su prikupili vratili su vlasniku. Dobili su prekršajnu prijavu i prijeti im novčana kazna od gotovo 40 tisuća eura.