Grabar Kitarović: 'Rusija se umiješala u izbore na kojima sam izgubila od Milanovića, izveli su hibridnu akciju'

Putin ju je, kazala je u intervjuu, pozvao u Moskvu nakon tih izbora, ali zbog covida je put propao

Croatian President Kolinda Grabar-Kitarovic (L) offers to Russian President Vladimir Putin a jersey of the Croatian national football team bearing the name Putin, ahead of the Russia 2018 World Cup final football match between France and Croatia, during their meeting at the Kremlin in Moscow on July 15, 2018. (Photo by Yuri KADOBNOV / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prošlog tjedna bila je gošća britanskog One Decision podcasta. Podcast vodi novinarka Julia Macfarlane skupa s bivšim šefom MI-6 Richardom Dearloveom. Razgovor je trajao 47 minuta a u nemu su povučene paralele između hrvatske i ukrajinske borbe za neovisnost.

No, bivša predsjednica se dotakla i odnosa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, razminiravanju Ukrajine, prijevoza ukrajinskog žita te stanja u BiH i regiji. Govoreći o Putinu, upozorila je da Putin rekreira sfere utjecaja koje je imalo Rusko carstvo, primjerice, na Balkanu, prenosi N1.

“Putin mi je vrlo otvoreno rekao, u jednom od otvorenih razgovora koje smo imali, da je nažalost pustio Sloveniju i Hrvatsku da umaknu i postanu članice EU i NATO-a, ali da neće dopustiti druge zemlje da odu. To je bilo prije ulaska Crne Gore u NATO, što je bilo znakovito jer su doslovno pokušali izazvati puč prije nego se Crna Gora pridružila”, otkrila je.

Putin se oštro protivio LNG-ju na Krku

Kazala je kako je iz privatnih razgovora s njim detektirala da on želi imati puno veći utjecaj na Hrvatsku koja, tradicionalno, nije bila dijelom ruske utjecajne sfere. Najviše nesuglasica s njim je, ispričala je, imala oko terminala za LNG na Krku kojemu se oštro protivio.

Potom je, u kontekstu LNG-ja, kazala da se Rusija umiješala u predsjedničke izbore 2020. godine, koje je izgubila od Zorana Milanovića. “Taj LNG terminal je bio najveća sporna točka s Rusijom i vjerojatno je bio razlog za hibridne akcije tijekom predizborne kampanje, što je pridonijelo rezultatu izbora 2020. godine”, kazala je.

Putin tražio sastanak koji se nikada nije dogodio

Putina je, ispričala je, zadnji put vidjela 2020. u Jeruzalemu, na obljetnici oslobođenja Auschwitza. Tada ju je, otkrila je, pozvao da posjeti Moskvu, iako je već bila izgubila na izborima. Kazao je da svejedno želi razgovarati s njom.

“Nikad se nije realiziralo zbog covida. Nisam imala pojma o čemu je htio razgovarati”, kazala je Grabar-Kitarović i još jednom naglasila da je njen dojam da je on “prema ženama imao staromodni pristup džentlmena i uvijek je bio pristojan i blag”. Cijeli podcast na engleskom jezik možete poslušati na ovom linku.