Hitna u intervenciji udarila auto koji je vozio Francuz, nije se maknuo usprkos sireni i svijetlu

Nesreća se dogodila u Medulinu

29.06.2023., Zadar  - Vozaci Hitne pomoci podrzali prosvjed i uhicenog kolegu tako sto su u 12 sati upalili sirene na 30 sekundi za 30 dana zatvora Photo: Sime Zelic/PIXSELL
FOTO: Sime Zelic/PIXSELL

Vozilo hitne medicinske pomoći u Medulinu jučer je udarilo u automobil kojim je upravljao Francuz. Do nesreće je došlo nakon što se vozač osobnog automobila nije maknuo s puta vozilu hitne koje je bilo na intervenciji.

Automobilom pulskih registracijskih oznaka upravljao 39-godišnji francuski državljanin, a išao je iz smjera Medulina prema Puli.

Vozač se nailaskom vozila hitne medicinske pomoći, koje je davalo svjetlosne i zvučne signale te je bilo na hitnoj intervenciji, nije pomaknuo u desno, već je započeo skretati u lijevo. Pritom je došlo do sudara te vozilo hitne medicinske pomoći udarilo u zadnji dio automobila, navodi PU istarska.

‘Vozači, dužni ste se skloniti’

Protiv francuskog državljana pokreće se prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Iz policije podsjećaju da su se pješaci dužni skloniti, a vozači drugih vozila propustiti i prema potrebi zaustaviti svoje vozilo, kako bi omogućili prolaz vozilima s pravom prednošću prolaska. To su vozila službe hitne pomoći, vozila sanitetskog prijevoza, vatrogasne službe, civilne zaštite, policije, vojne policije i carine kada posebnim uređajima daju svjetlosne ili zvučne znakove.

Ako se radi o cesti koja ima jednu prometnu traku, vozači se pomiču u svoju desnu stranu, a ako se radi o prometnici koja ima dvije ili više prometnih traka u istom smjeru, tada se vozači u lijevoj prometnoj traci pomiču lijevo, a vozači u desnoj prometnoj traci pomiču se u desno, dakle stvaraju slobodan koridor za prolazak vozila hitnih službi. Ovakav način postupanja ujednačen je s ostalim zemljama Europske unije, što dodatno utječe na brzinu potrebne reakcije.