Hrabri australski avanturist pokušao preveslati Pacifik. Čamac mu se prevrnuo nadomak cilju, slučajno ga spasio kruzer

Trebala je to biti odlučujuća etapa njegova putovanja na koje je krenuo iz Perua

FOTO: Screenshot YouTube

Australca koji je pokušavao preveslati Tihi ocean u čamcu domaće izrade mora je spašavati kruzer, nakon što se njegovo 7-metarsko plovilo prevrnulo. Tom Robinson (24) nadao se da će postati najmlađa osoba koja će uspjeti sama preveslati Pacifik. Naposljetku je pronađen kako se drži za svoj čamac, 100 nautičkih milja jugozapadno od otočne države Vanuatu, prenosi BBC.

Lokalni mediji javljaju da je 24-godišnji avanturist pronađen dehidriran i s opeklinama, ali inače dobrog zdravlja. Za prevrnuti čamac se pridržavao 13 sati, piše Canberratimes.

Pokušaj obaranja rekorda započeo je kada je krenuo iz Perua u srpnju prošle godine. Nadao se da će do prosinca stići u Cairns u Australiji. Bio je na posljednjoj dionici svog putovanja, nakon što je u ponedjeljak napustio grad Luganville u Vanuatuu.

Bila je to ‘odlučujuća etapa’

Akcija spašavanja pokrenuta je kada je Australac odaslao svjetlosni signal, a iz oceana ga je rano jutros izvukao kruzer Pacific Explorer, koji je, spašavajući ga, sa svoje rute skrenuo oko 200 kilometara.

Govoreći ranije za ABC Australia, Robinson je rekao da će posljednji dio putovanja biti “odlučujuća etapa”. Još nije jasno što je uzrokovalo prevrtanje njegovog čamca u četvrtak navečer.

Robinson je zahvalio posadi broda “čije su mornaričko umijeće i profesionalizam osigurali sigurno spašavanje”. “Puno, puno hvala na svemu što su učinili za mene”, dodao je. Za sada ne otkriva planira li nastaviti svoju veslačku avanturu.