Hrpa smeća danima stajala u centru Zagreba. Iz vreća su virili nalazi pacijenata, korištene maske, rukavice... Otkrivena je pozadina priče

Prvo se mislilo da je u vrećama infektivni otpad, ali je inspekcija to negirala

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

U samom centru Zagreba ovih je dana stajala hrpa crnih vreća za smeće. Na deklaraciji ambalaže pronađene u otpadu spomenuti su KBC Zagreb i Stomatološki fakultet u Zagrebu pa se moglo pretpostaviti da se radi o medicinskom otpadu.

Iz Grada su rekli da je otpad nepropisno odložen te će odgovornima biti izrečene kazne. Jutarnji javlja da se sinoć za otpad pobrinula Čistoća.

U istoj zgradi, onoj Stomatološkog fakulteta, djeluju i Stomatološki fakultet i Klinika za stomatologiju KBC-a Zagreb. Što se otpada tiče, fakultet odvaja komunalni otpad, a klinika medicinski.

Kažu da su zvali Čistoću

Klinika zbog vreća prstom upire u Čistoću. Navode kako otpad nije odvezen tijekom više dana zbog “poznate situacije”, a tvrde i da su urgirali više puta da se otpad odveze.

Kako tvrde, u vrećama se nalazio višak komunalnog otpada koji više nije stao u kontejnere. Napominju i kako u vrećama nije bio medicinski infektivni otpad jer se isti odvaja i skladišti u posebnom prostoru.

Inspekcija je na kraju utvrdila kako u vrećama nema infektivnog otpada, no pronađeni su dokumenti na kojima se nalaze povijesti bolesti pacijenata. Tako se potencijalno krši Pravilnik o prikupljanju, obradi i zaštiti osobnih podataka KBC-a u Zagrebu.

Reagirao i Tomašević

Organizacijske jedinice KBC-a moraju provesti adekvatno uništavanje osobnih dokumenata. Iz Klinike kažu da će provjeriti o čemu se radi.

O svemu se oglasio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji tvrdi kako je, zbog sanacije odrona na Jakuševcu, na snazi usporen odvoz otpada.

“Trenutno idu jedan po jedan kamion i to je usporilo proces odvoza, ali imamo plan i očekujem da će se kroz desetak dana stabilizirati”, rekao je zagrebački gradonačelnik za Jutarnji.