Huti izveli jedan od najsloženijih napada. Dronovima i projektilima gađali brodove u Crvenom moru

Huti napadaju komercijalne brodove u znak protesta protiv rata u Gazi

US Naval Ship USS Truxtun takes part in the multinational naval exercise 'AMAN-23' in the Arabian Sea near Pakistan's port city of Karachi on February 13, 2023, as more than 50 countries participating with ships and observers. (Photo by Asif HASSAN / AFP)
FOTO: AFP/Ilustracija

Snage SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva oborile su 21 bespilotnu letjelicu i projektil koje su u utorak ispalili Huti sa sjedištem u Jemenu na južno Crveno more prema međunarodnim plovnim putovima, priopćilo je Središnje zapovjedništvo američke vojske.

Središnje zapovjedništvo SAD-a priopćilo je da nema izvješća o ozlijeđenima ili šteti, dodajući da je ovo 26. napad Huta na komercijalne brodske putove u Crvenom moru od 19. studenog. Zapovjedništvo je priopćilo da su oborili 18 dronova, dvije protubrodske krstareće rakete i jednu protubrodsku balističku raketu.

Napad u lučkim gradovima

Napad se dogodio kod jemenskih lučkih gradova Hodeida i Mokha, javlja The Guardian pozivajući se na privatnu obavještajnu tvrtku Ambrey. U Hodeidi su brodovi vidjeli projektile i bespilotne letjelice, a ratni brodovi američkih saveznika u tom području pozvali su ih “da nastave ploviti maksimalnom brzinom”.

Ispred Mokhe su brodove dočekali ispaljeni projektili, dron u zraku i mala plovila koja su ih pratila, izvještava Ambrey. Pomorske trgovačke operacije vojske Ujedinjenog Kraljevstva također su potvrdile incident kod Hodeide.

Središnje zapovjedništvo američke vojske (Centcom) priopćilo je da je “složeni napad” koji su izveli Huti uključivao dronove koji nose bombe, protubrodske krstareće rakete i jednu protubrodsku balističku raketu.

Mete nemaju veze s Izraelom

Associated Press piše da se napad Hutija dogodio unatoč planiranom glasovanju u Vijeću sigurnosti UN-a kasnije u srijedu o osudi i trenutnom prekidu napada pobunjenika koji kažu da njihovi napadi imaju za cilj zaustaviti izraelski rat na Hamas u Pojasu Gaze.

Međutim, njihove mete imaju sve slabiji ili nikakav odnos s Izraelom i ugrožavaju jednu od ključnih svjetskih trgovačkih ruta koje povezuju Aziju i Bliski istok s Europom, prenosi The Guardian. To povećava rizik od američkog osvetničkog udara na Jemen.

Militanti Huti koje podržava Iran pojačali su napade na komercijalne brodove u Crvenom moru u znak protesta protiv izraelskog rata u Gazi. Različite brodske linije obustavile su rad i umjesto toga krenule na duže putovanje oko Afrike. Obećali su nastaviti s napadima sve dok Izrael ne zaustavi sukob u Gazi i upozorili su da će napasti američke ratne brodove ako sama milicija bude na meti.