I jedan Hrvat lakše ozlijeđen u razornom potresu u Maroku: 'Utvrđujemo je li još koji naš državljanin stradao'

Grlić Radman je kazao da nitko od Hrvata 'za koje znamo da su u Maroku nije zatražio pomoć'

MARRAKESH, MOROCCO - SEPTEMBER 9: A view of a man on rubble after a 7 magnitude earthquake in Marrakesh, Morocco on September 9, 2023. At least 296 people were killed and 153 sustained injuries following a powerful earthquake that struck Morocco, the country's Interior Ministry said Saturday. Said Echarif / Anadolu Agency (Photo by Said Echarif / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
FOTO: Anadolu Agency via AFP

U katastrofalnom potresu koji je u petak navečer pogodio Maroko, a u kojem je smrtno stradalo najmanje 820 osoba i ozlijeđeno 672, po dosadašnjim informacijama nema poginulih hrvatskih državljana, rekao je u subotu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, dodajući da je samo jedna osoba lakše ozlijeđena.

“U Maroku se nalazi 30 stalno rezidentnih hrvatskih državljana, a znamo i za 11 turista koji su bili u blizini epicentra – oni su svi dobro, kao i pet studenata koji su srećom dva dana prije potresa otišli u Casablancu, i oni su sigurno”, rekao je u izjavi hrvatski šef diplomacije. “Imamo samo informaciju da je jedan hrvatski državljanin lakše ozlijeđen, ali lakše znači da nije ni hospitaliziran već se radi o lakšoj povredi ruke”, dodao je.

Utvrđuje se ima li još stradalih Hrvata

U razornom potresu na području Visokog Atlasa, sedamdesetak kilometara jugozapadno od Marakeša, poginulo je prema najnovijim podacima više od 800 ljudi, stotine su ozlijeđene, a velik broj zgrada porušen. “Mi i dalje utvrđujemo je li koji hrvatski državljanin stradao. Zasad imamo ove informacije”, naglasio je Grlić Radman.

Marokanski geofizički centar priopćio je da se potres dogodio u području Ighila na Visokom Atlasu s magnitudom od 7,2. Geološki institut SAD-a procijenio je magnitudu potresa na 6,8 i rekao da je bio na relativno maloj dubini od 18,5 km.

Hrvatska će pomoći Maroku

Stanovnici Marakeša, najbližeg velikog grada epicentru, rekli su da su se neke zgrade srušile u starom gradu, mjestu UNESCO-ove svjetske baštine. Lokalna televizija prikazala je slike srušenog minareta džamije s krhotinama koje leže na smrskanim automobilima.

Grlić Radman je rekao da je veleposlanstvo otvorilo sve svoje linije 24 sata, kao i konzularna služba, jer zovu roditelji – budući da se radi o uglavnom mladim turistima i studentima, a da zasad nitko od hrvatskih državljana “za koje znamo da su u Maroku nije zatražio pomoć”. Naglasio je da će Hrvatska, koja se i do sada pokazala solidarnom, vidjeti kako može pomoći Maroku.