I šef NATO-a poziva Europljane da hitno obnove vojske: 'Sukob s Rusijom mogao bi trajati desetljećima'

'Potrebno je prijeći s mirnodopske spore proizvodnje na brzu proizvodnju u vrijeme sukoba'

Abrams tanks are seen at the railway station near the Pabrade military base in Lithuania, on October 21, 2019. The United States on October 21, 2019 began deploying a battalion of troops and dozens of tanks to Lithuania for an unprecedented six-month rotation, a move sought by the Baltic EU and NATO state to deter neighbouring Russia.
Dozens of Abrams tanks and Bradley armoured vehicles arrived by railway at the army training area in Pabrade. (Photo by Petras Malukas / AFP)
FOTO: AFP

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Europljane da pojačaju proizvodnju oružja kako bi se povećala opskrba Ukrajine i napunile vlastite zalihe, u intervjuu koji je u subotu objavljen u njemačkim medijima.

Manje od tjedan dana prije sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu, 15. i 16. veljače, Stoltenberg je kazao: “Moramo brže obnoviti i razviti našu industrijsku bazu kako bismo povećali isporuke Ukrajini i napunili vlastite zalihe.”

“To znači da je potrebno prijeći s mirnodopske spore proizvodnje na brzu proizvodnju u vrijeme sukoba”, rekao je Stoltenberg za njemačke novine Welt am Sonntag. “Ne postoji neposredna vojna prijetnja protiv (NATO) saveznika. U isto vrijeme, Kremlj redovito prijeti zemljama NATO-a”, naglasio je Stoltenberg.

Mir u Europi se ne podrazumijeva

Naglasivši da je ruska invazija na Ukrajinu prije gotovo dvije godine pokazala da se “mir u Europi ne podrazumijeva”, istaknuo je važnost zaštite zemalja Saveza.

“Sve dok ulažemo u našu sigurnost i ostajemo ujedinjeni, nastavit ćemo odvraćati agresiju”, rekao je. “NATO ne želi rat s Rusijom, ali se moramo pripremiti za sukob koji bi mogao trajati desetljećima”.