I Švicarci se pripremaju za najgori scenarij: počinju vježbe slijetanje borbenih aviona na autoceste

Ovakvi testovi posljednji su se puta dogodili 1980-ih

A swiss F/A-18 Hornet jet takes off from Kallax Airport outside Lulea, northern Sweden, on May 26, 2015, during the Arctic Challenge Exercise (ACE 2015) organized by Sweden, Finland and Norway. ?Norway is lead nation as nearly a hundred fighter jets from nine nations gather for a joint training exercise from 25 May to 5 June, 2015.  AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY /  SUSANNE LINDHOLM  SWEDEN OUT (Photo by Susanne Lindholm / TT NEWS AGENCY / AFP)
FOTO: AFP

Švicarske zračne snage pripremaju se za najgori mogući scenarij i vježbat će polijetanje i slijetanje na autocestu s borbenim zrakoplovima F/A-18 u lipnju, nakon što je vlada odobrila planove u veljači.

Dionica autoceste A1 između Avenchesa i Payernea u okrugu Vaud jugozapadno od glavnog grada Berna bit će zatvorena na najviše 36 sati od 4. do 6. lipnja.

Posljednji testovi 1980-ih

Promet će biti preusmjeren, a zračne snage žele testirati mogu li zrakoplovi polijetati i slijetati na drugim lokacijama u slučaju da zračna luka nije dostupna.

“Sigurnosna situacija u Europi nastavila se pogoršavati posljednjih godina, posebice s ruskim ratom protiv Ukrajine”, priopćila je vlada. Posljednji put ovakvi testovi na autocesti su bili 1970-ih i 1980-ih godina.