Introvertirani Bidenov ministar obrane izazvao veliku krizu, nestao i danima se nije javljao dok traju dva velika rata

Austin je završio na operaciji i zbog komplikacija je hospitaliziran, a nekoliko dana njegovi šefovi za to uopće nisu znali

(FILES) US Secretary of Defence Lloyd Austin gives a joint press conference with Israel's defence minister, in Tel Aviv on December 18, 2023. US Defense Secretary Lloyd Austin was hospitalized earlier this week due to complications from a medical procedure, the Pentagon said January 5, 2024 at a time when Washington is facing a growing crisis in the Middle East. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
FOTO: AFP

Američki ministar obrane Lloyd Austin jedan je od najpovučenijih šefova Pentagona u posljednje vrijeme. Ta osobina upravo mu je stvorila velike probleme, piše Politico. Prošlog tjedna Austin nije obavijestio svoje najviše savjetnike, čelnike Kongresa, pa čak i predsjednika Joea Bidena, o tome da je završio u bolnici zbog komplikacija nakon medicinskog zahvata. Sve se pretvorilo u kontroverzu koja je razbjesnila visoke dužnosnike Bijele kuće i Pentagona. Neki republikanci odmah su pozvali da se pokrene istraga ili da se Austina disciplinski kazni, pa čak i smijeni.

General C.Q. Brown, šef Glavnog stožera američke vojske, nije bio obaviješten o Austinovoj situaciji sve do utorka, dan nakon njegove hospitalizacije, rekao je visoki dužnosnik Ministarstva obrane za Politico. Čak ni zamjenica ministra obrane Kathleen Hicks, koja je preuzela neke od njegovih dužnosti dok je bio u bolnici, do četvrtka nije znala gdje se ministar nalazi, rekao je drugi viši dužnosnik ministarstva.

”Meni se čini da se njegova želja za privatnošću u vezi s rutinskim medicinskim zahvatom izjalovila kad stvari više nisu išle po planu. On je inače jako odan i odgovoran. Sve je to vrlo čudno”, kaže jedan viši američki dužnosnik.

General prešutio obavijest

Čak ni Bijela kuća puna tri dana nije znala za Austinovu hospitalizaciju. Dužnosnici ministarstva o tome su obavijestili najviše službenike Pentagona i vojne čelnike u petak, samo dva sata prije nego što je javnost saznala. Kongres je obaviješten samo 15 minuta prije objave članka o tome da je ministar u bolnici.

Pentagon kaže da je kašnjenje u obavještavanju viših dužnosnika administracije o Austinovoj hospitalizaciji djelomično uzrokovano činjenicom da je šefica njegovog kabineta također bila na bolovanju, pa nije mogla ranije izvijestiti o njegovoj odsutnosti. Međutim, to i dalje ne objašnjava prekid komunikacije, kao niti to zašto Bijela kuća nije obaviještena o indisponiranosti važnog ministra.

General C.Q. Brown bio je upoznat s Austinovim bolovanjem još u utorak, ali očito nije nikome rekao ništa o tome. Tu je važno napomenuti kako Austin ima i pomoćnike koji su mogli obavijestiti relevantne dužnosnike o njegovoj odsutnosti, ali to se nije dogodilo.

Ne razmišlja o ostavci

Austin i Biden su prvi put nakon ministrove hospitalizacije razgovarali u subotu navečer, gotovo tjedan dana nakon što je ovaj završio u bolnici, rekao je visoki dužnosnik administracije. Razgovor je uslijedio nakon objave Politica da je šef Pentagona čekao tri dana da obavijesti Bijelu kuću kako je izvan dužnosti. S obzirom na to da je SAD posredno uključen u dva velika rata, u Ukrajini te onaj u Gazi, jasno je zbog čega je takav pristup ministra obrane mnoge doveo do ruba živčanog sloma.

Biden je poželio Austinu brz oporavak, rekao je viši dužnosnik Bijele kuće. Austin je u petak ponovno preuzeo svoje dužnosti i, unatoč kritikama dijela administracije, republikanaca i medija, ne razmišlja o ostavci, kaže general bojnik Pat Ryder, glavni glasnogovornik Ministarstva obrane. Austinova pozicija u Pentagonu zasad se čini sigurnom, ali raste pritisak unutar vlade i na Capitol Hillu da netko odgovara za ovaj propust.

Senator iz Mississippija Roger Wicker, najviši republikanac u Odboru za oružane snage Senata, oštro je osudio odluku da se Austinov boravak u bolnici drži u tajnosti, nazvavši to “šokantnim prkošenjem zakonu”. Iako većina članova Bidenove stranke brani Austina ili pak odbija komentirati priču, najviši republikanac u Odboru za oružane snage Zastupničkog doma Mike Rogers i njegov demokratski kolega Adam Smith izrazili su zabrinutost zbog zakašnjelog otkrivanja informacija oko Austinove hospitalizacije.

Ministar je i inače povučen

U zajedničkom priopćenju u nedjelju, Rogers i Smith kažu da nema odgovora na nekoliko pitanja, uključujući i to kakav je bio medicinski postupak te kakve su komplikacije nastale, kakav je trenutačni zdravstveni status ministra, kako i kada su izvršene delegirane odgovornosti tajnika te koji je razlog za kašnjenje u obavještavanju predsjednika i Kongresa. I bivši potpredsjednik Mike Pence rekao je u nedjelju za CNN da su Austinovi postupci bili “zanemarivanje dužnosti”.

Inače, bivši i sadašnji američki dužnosnici, koji su s Austinom radili tijekom njegove karijere dugačke više desetljeća, kažu da je poznat kao introvert te da obično izbjegava kamere. Uz to, preferira društvo samo nekoliko bliskih osoba. Kao general koji je nadzirao Središnje zapovjedništvo SAD-a tijekom povlačenja snaga u Iraku, rijetko je držao konferencije za medije, a otkad je ministar obrane, za razliku od svojih prethodnika, na službena putovanja vodi tek nekolicinu predstavnika medija.

Konferenciju za novinare u Pentagonu nije održao srpnja prošle godine, iako redovito izvještava novinare tijekom svojih putovanja. Bijeloj kući, a posebno Bidenu, sviđa se što Austin svoja mišljenja drži privatnim i ne svađa se u medijima kao neki prethodni šefovi obrane. Biden se još uvijek ljuti na bivše šefove Pentagona koji su se otvoreno žalili kako tadašnji predsjednik Barack Obama ne šalje dovoljno vojnika koji bi im omogućili da poraze al-Qaidu u Afganistanu.

Austinova odanost i zatvorenost osiguravaju da, kada treba čuvati tajnu, onda znate da će ona ostati dobro čuvana, rekao je viši dužnosnik Ministarstva obrane. “Na sastancima obično ne govori ništa. Drži se svojih stavova i nikada nećete znati što misli”, rekao je jedan bivši viši dužnosnik Ministarstva obrane, koji je blisko surađivao s Austinom na više dužnosti.