Izašle uznemirujuće, nikad viđene snimke masakra. 'Golim rukama sam ubio 10 Židova. Mama, tvoj sin je heroj'

U Tel Avivu je održana konferencija za novinare, izraelska vojska je prikazala snimke Hamasovog napada

Izraelska vojska održala je konferenciju za novinare na kojoj je pokazala, kako se tvrdi, dosad neviđene snimke s kamera koje su Hamasovci na sebi nosili tijekom invazije na Izrael.

BBC javlja da su snimke do najsitnijih prikazale događaje na jugu Izraela toga vikenda. Vojska je također objavila dokumente za koje su rekli da su pronađeni kod mrtvih članova Hamasa, a koji sadrže detaljno opisane planove napada i otimanja talaca.

Snimka od 43 minute prikazana u Tel Avivu tek je dio stotina sati snimki prikupljenih od napada, rekla je izraelska vojska. Sadržavao je isječke Hamasovaca koji navijaju pucaju u civile na cesti, a zatim vrebaju kibucima te ubijaju roditelje i djecu u njihovim domovima.

Otac spasio sinove od granate

U jednoj sceni, koja je snimljena nadzornim kamerama, otac je gurnuo svoja dva dječaka u nadzemno sklonište nekoliko sekundi prije no što su militanti bacili granatu i tako ubili oca i ranili dječake.

Nakon što su se dva dječaka, okrvavljena i u šoku, teturajući vratila u svoj dom vrišteći, Hamasov naoružani napadač mirno je ušao, uzeo piće iz hladnjaka, popio ga i zatim izašao.

“Tata je mrtav, ovo nije šala. Zašto sam ja živ?”, rekao je jedan od dječaka, a drugi je navodno oslijepio tijekom napada granatom. Glasnogovornik vojske nije mogao potvrditi jesu li dječaci preživjeli.

Pokušaj odrubljivanja glave

Prikazali su i audiosnimku jednog od Hamasovih militanata kako zove kući svoje roditelje u Gazu s mobitela žrtve kako bi se pohvalio da je golim rukama ubio najmanje 10 Židova. “Molim vas, otvorite WhatsApp i pogledajte koliko mrtvih. Molim vas, otvorite WhatsApp i pogledajte koliko mrtvih. Mama, tvoj sin je heroj”, navodno je rekao.

Druga snimka prikazuje jednog Hamasovog naoružanog napadača kako puca u naizgled mrtva tijela civila unutar kibuca. Također, navodno je pokušao vrtnom motikom odrubiti glavu nekome za koga je mislio da je još uvijek živ. Obraćajući se okupljenim međunarodnim medijima nakon projekcije, general bojnik Michael Edelstein, bivši zapovjednik divizije IDF-a u Gazi, rekao je da je bio “šokiran” izvještavanjem.

“Vidimo da neki od kanala pokušavaju usporediti ono što radi Izrael i ono što rade ti podli teroristi”, rekao je general Edelstein. “Ne mogu razumjeti nikoga tko uspoređuje. I nakon onoga što smo podijelili s vama, trebali biste to znati”, zaključio je.