Toksični dodatak kurkumi ubija milijune ljudi, u Aziji počeo veliki obračun protiv zločinaca koji je patvore

Miljuni ljudi umrli su od bolesti uzrokovanih trovanjem olovom iz kurkume

An ayurvedic doctor dips a leech in turmeric powder as he performs ‘Jalukavacharan’ or 'Leech therapy' at the Government Akhandanand Ayurveda Hospital in Ahmedabad on August 14, 2023. World health Organization (WHO) is set to convene the first ever high-level global summit on Traditional Medicine from August 17-18 in Gandhinagar to explore evidence base and accelerate health for all. (Photo by Sam PANTHAKY / AFP)
FOTO: AFP

Kurkuma, cvjetnica iz porodice đumbira, jako cijenjena zbog svojih protuupalnih svojstava, a u azijskim je kuhinjama gotovo neizostavna zbog svog zemljanog okusa i jarke, žute boje. Ipak, za milijune stanovnika Južne Azije koji ju svakodnevno konzumiraju, žute mrlje koje kurkuma ostavlja na koži mogu biti smrtonosne.

Naime, kako piše The Economist, kako bi se pojačala boja kurkume, rizomi iz kojih se ekstrahira začin posipaju olovnim kromatom, neurotoksinom. Ta pomaže objasniti zašto Južna Azija ima najveću stopu trovanja olovom u svijetu. Bolesti srca i mozga koje uzrokuje ovaj neurotoksin, na koji posebno osjetljiva djeca, odnijele su najmanje 1,4 milijuna života u Južnoj Aziji 2019. godine.

Bangladeš je pokazao kako se taj problem s otrovnom kurkumom može riješiti. Na poticaj timova sa Sveučilišta Stanford i istraživačkog instituta u Bangladešu, zemlja je 2019. godine pokrenula nacionalnu kampanju protiv patvorenja kurkume. Uvedena su pravila protiv patvorenja, a trgovci koji su se protiv toga bunili žestoko su kažnjeni. Premijerka Sheikh Hasina govorila je o tom problemu na javnoj televiziji, cijela zemlja bila je oblijepljena upozorenjima zbog patvorene kurkume, a raspisali su se i svi veći mediji.

Trovanje olovom preko raznih proizvoda

Prema novoobjavljenim podacima, zemlja je u dvije godine tako smanjila patvorenu kurkumu na svojim tržištima začina na nulu, a samim time smanjila se i razina olova u krvi radnika u tvornici kurkume u Bangladešu, i to za otprilike trećinu. U cijeloj zemlji spašene su vjerojatno tisuće života.

Koliko je trovanje olovom preko kurkume, ali i druge hrane, rašireno u svijetu pokazuju i nedavne procjene prema kojima je nevjerojatnih 815 milijuna djece, odnosno jedno od troje od ukupnog broja djece u svijetu, otrovano metalom, piše The Economist.

Trovanje olovom ima mnogo uzroka, nije problematična samo kurkuma. Dopušta se uporaba posuđa za kuhanje, kozmetičkih i drugih proizvoda koji su natopljeni olovom. Ipak, patvorena kurkuma čini se kao glavni krivac gotovo posvuda, uglavnom zbog loše prakse u Indiji, koja proizvodi 75 posto začina. Indija je bila izvor i velikog dijela otrovnog pigmenta otkrivenog u Bangladešu i procjenjuje se da je baš taj kurkumin pigment iz Indije najčeći razlog trovanja olovom i u drugim zemljama svijeta.