Johnson uveo spornu obvezu da Britanci moraju na biralištu predočiti osobnu iskaznicu, a onda se pojavio na glasanju bez nje

Zaboravnog bivšeg premijera morali su odbiti na biralištu i poslati ga kući

Britain's former Prime Minister Boris Johnson leaves the UK Covid-19 Inquiry, in west London, on December 7, 2023 after giving evidence for a second day. Former UK prime minister Boris Johnson hit out Thursday at "absolutely absurd" portrayals of partying in Downing Street during the pandemic, as he faced a second day of questioning at a public inquiry. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
FOTO: AFP

Bivši britanski premijer Boris Johnson, koji je uveo spornu obvezu birača da predoče osobnu iskaznicu s fotografijom prilikom glasanja, odbijen je u četvrtak s biračkog mjesta jer je zaboravio ponijeti svoju.

Britanski mediji izvijestili su da je Johnson, koji je dao ostavku 2022. godine nakon mandata obilježenog skandalima, isprva odbijen na biračkom mjestu u Oxfordshireu, u južnoj Engleskoj, dok je pokušavao glasati na lokalnim izborima koji su se u četvrtak održavali diljem Engleske.

Njegov glasnogovornik rekao je da je Johnson glasao za konzervativce, ne osporivši da bivši premijer isprva nije predočio osobnu iskaznicu s fotografijom.

Obveza uvedena 2022. godine

Johnsonova vlada 2022. je godine uvela obvezu nošenja osobne iskaznice na biralište kako bi suzbila moguće izborne prijevare, a vlada je onda bila žestoko kritizirana zbog potencijala za oduzimanje prava glasa dijelovima biračkog tijela.

Ranije su birači trebali dati samo svoje ime i adresu da bi mogli glasovati. “Ne mislim da je nerazumno tražiti od onih koji glasaju prvi put da pokažu neke dokaze o identitetu”, rekao je Johnson o novim pravilima 2021.

Prošle godine, u prvom glasanju na kojem su primijenjena nova pravila, oko 14.000 ljudi u Engleskoj bilo je uskraćeno za glasovanje na lokalnim izborima nakon što nisu predočili osobnu iskaznicu.

Lebdio u zraku, sakrio u hladnjaču…

Ovo je samo posljednji od incidenata u živopisnoj Johnsonovoj političkoj karijeri.

Kao gradonačelnik Londona jednom je ostao lebdjeti u zraku sa žice za zip line, a kao premijer snimljen je kako se povlači u veliku hladnjaču dok ga novinarska ekipa traži intervju.

Anketa koju je proveo YouGov pokazala je da 14 posto Britanaca još uvijek nije znalo, u danima prije izbora u četvrtak, da postoji pravilo o identifikaciji birača pomoću osobne iskaznice.