Još loših vijesti iz Njemačke. Stručnjaci ne vide šanse za oporavak gospodarstva ove godine, neki su optimistični oko 2025.

Prognozirana stopa rasta za 2024. godinu je samo 0,3 posto

Njemačko gospodarstvo trebalo bi gotovo stagnirati i u ovoj godini, uz prognoziranu stopu rasta od samo 0,3 posto, izračunalo je u izvješću objavljenom u utorak udruženje industrije BDI. “Njemačko gospodarstvo stagnira. U usporedbi s većinom drugih velikih industrijskih zemalja naša zemlja sve više zaostaje”, rekao je predsjednik BDI-ja Siegfried Russwurm. “Ne vidimo šanse za brzi oporavak u ovoj godini”, dodao je.

Najveće europsko gospodarstvo smanjilo se u prošloj godini za 0,3 posto pod utjecajem visokih cijena, podignutih kamatnih stopa i slabe potražnje, procijenio je u ponedjeljak statistički ured Destatis. Izazovi iz 2023. nisu iščeznuli već su pogoršani, ističe Russwurm, pa će i 2024. biti teška za gospodarstvo. Očekivani skroman rast trebao bi proizaći iz oporavka potrošnje kako inflacija bude slabila, smatraju u njemačkoj industriji.

Promjena kamatne politike donosi tračak nade?

Tračak nade mogla bi donijeti promjena kamatne politike središnjih banaka, ističu u udruzi. Inflacija slabi, a time rastu šanse za postupno spuštanje kamatnih stopa, objašnjava Russwurm, dodajući ipak da bi se ali učinak promjene smjera u monetarnoj politici u gospodarstvu osjetio tek u proljeće 2025. Prema prognozama BDI-ja, malo je vjerojatno da će industrija doživjeti pravi oporavak nakon zastoja u proteklim godinama. Situacija je posebno teška u energetski intenzivnim sektorima zbog visokih cijena električne energije, ističu industrijalci.

Proizvodnja još nije dosegnula ni pretkriznu razinu iz posljednjeg tromjesečja 2019. godine, a ove će godine vjerojatno stagnirati, rekao je čelnik BDI-ja. Tri vodeća njemačka ekonomska instituta smanjila su prognoze za 2024. još su u prosincu. Ifo institut sada očekuje rast gospodarstva od 0,9 posto, pola postotna boda slabiji no što su ranije predviđali, institut RWI smanjio je prognozu za 0,3 postotna boda, na 0,8 posto, a institut DIW ju je prepolovio, na 0,6 posto, podsjeća agencija Reuters.