Kako je računovotkinja pokrala muzej: bivši ravnatelj nije nadzirao na što troši, mami na račun prebacila 730.000 eura

Ukupno je, navodi se u prijavi, oštetila Muzej za 1.370.987 eura

4.11.2020., Zagreb - Umjetnica Ida Blazicko u sklopu projekta Turisticke zajednice Zagreba "Izvan okvira" postavila je instalaciju Hommage Bolleu na zgradu Muzeja za umjetnost i obrt. rPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sredinom veljače je objavio da je novi ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Sanjin Mihelić kazneno prijavio tadašnju šeficu računovodstva muzeja.

“Radi se o osnovanoj sumnji, ne bi to iznosili i ravnatelj to sigurno ne bi prijavljivao da nije imao osnovanu sumnju da je riječ o pronevjeri novca”, kazao je tada Tomašević, a Jutarnji list donosi detalje iz prijave koja je podnesena 27. veljače.

Računovotkinja je, prema prijavi, peglala službenu debitnu karticu te kupovala luksuznu odjeću, obuću, kozmetiku, avionske karte, a trošila je i po restoranima. Do sada još nije jasno što su po tom pitanju poduzele nadležne institucije, osim toga da se provode izvidi.

Kako je trošila novac

Prema prijavi, 50-godišnja šefica računovodstva M.B. u dvije i pol godine navodno je pomoću debitne kartice muzeja uspjela prebaciti na račun svoje majke 730.764,56 eura, dok je ostalih 633.007,59 eura navodno potrošila za privatne potrebe.

Isplate koje je navodno isplaćivala majci na račun vođene su po, kako se navodi u prijavi, navodno izmišljenim osnovama ‘isplata nagodbene plaće‘ ili ‘izvansudska nagodba‘. Također, prijateljici je na račun prebacila 7217,33 eura. Ukupno je, navodi se u kaznenoj prijavi, oštetila Muzej za umjetnost i obrt za 1.370.987,48 eura.

“Muzej ne raspolaže dostatnim sredstvima za podmirenje navedenih obveza zbog izvanredne situacije uzrokovane neovlaštenim isplatama financijskih sredstava Muzeja, za što je podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje u počinjenje više kaznenih djela. U tijeku su izvidi u sklopu kaznenog postupka, kao i kontrola financijskog poslovanja Muzeja od strane Gradskog ureda za unutarnju reviziju i kontrolu”, stoji u obrazloženju Muzeja poslanog na današnju sjednicu Gradske skupštine.

Nitko je nije nadzirao?

Računovotkinja je, sudeći prema navodima iz prijave, navodno počela operirati čim je došla na novo radno mjesto. Ugovor o radu je sklopila u travnju 2021. godine za radno mjesto voditeljice računovodstva, a počela je raditi u kolovozu te godine.

Zbog potrebe plaćanja sitnih tekućih troškova navodno joj je odobreno korištenje tzv. master debitne kartice, a koristila ju je bez ičijeg nadzora, piše Jutarnji. Kako se navodi u prijavi, njezine rashode, čini se, bivši ravnatelj Miroslav Gašparović nije nadzirao, a drugog nadređenog nije ni imala.

Problemi za šeficu računovodstva počeli su, prema prijavi, prilikom imenovanja novog ravnatelja Mihelića, u listopadu prošle godine. Tada su novi i stari ravnatelj potpisali primopredajni zapisnik za koji je tadašnja šefica računovodstva, stoji u prijavi, sastavila financijsko izvješće.

Lažirala financijsko izvješće

U navedenom izvješću prikazano je stanje potpuno drugačije od stvarnog, čime je dovela u zabludu novog i prethodnog ravnatelja o financijskom stanju institucije, navodi se. Tako je navela da je na jednom računu stanje 230.954,37 američkih dolara, umjesto stvarnog stanja od 15.260,25 dolara, a na drugom računu navela je stanje od 118.640,17 eura umjesto stvarnog od 8640,17 eura, stoji u prijavi.

Novi ravnatelj navodno nije mogao samostalno izvršiti uvid u stanje bankovnog računa, a od šefice računovodstva tražio je objašnjenje o razlozima neplaćanja dobavljačima.

Međutim, Trgovački sud ga je u veljači ove godine proveo u registru kao odgovornu osobu. Čim je dobio uvid u u stanje bankovnih računa te pregled transakcija, podnio je kaznenu prijavu.